El cas de la periodista ucraïnesa Victoria Roshchyna, desapareguda l’agost del 2023 mentre cobria la realitat a les zones ocupades per Rússia, ha tornat a commocionar Ucraïna després que les autoritats del Kremlin hagin retornat el seu cos com a part d'un intercanvi de cadàvers en condicions que apunten a una mort sota tortura. Segons una investigació publicada per la cadena nord-americana CNN, el cos de la reportera, de només 27 anys, presenta lesions greus, una fractura a les costelles, possibles cremades per descàrregues elèctriques i la manca d’òrgans com el cervell, els ulls i part de la tràquea.
El departament de crims de guerra de la Fiscalia General d’Ucraïna ha confirmat que l’autòpsia va revelar “nombrosos signes de tortura i maltractament… incloent-hi abrasions i hemorràgies en diverses parts del cos, una costella trencada i possibles rastres de descàrrega elèctrica”. Segons el fiscal Yuriy Belousov, aquestes lesions van produir-se quan Roshchyna encara era viva. Tot i que l’estat del cadàver impedeix determinar amb exactitud la causa de la mort, Ucraïna ja treballa amb experts forenses internacionals per avançar en la investigació.
Les restes de la periodista van ser retornades el febrer en el marc d’un intercanvi de cossos entre Kíiv i Moscou. Tanmateix, el cos va arribar etiquetat com el d’“un home no identificat”, fet que ha aixecat sospites sobre la voluntat de Rússia d’amagar el seu parador. Segons Ukrainska Pravda, mitjà on col·laborava Roshchyna, els òrgans extrets podrien haver estat retirats per ocultar les proves de tortura.
Roshchyna havia entrat a territori ucraïnès ocupat per Rússia per informar sobre les condicions de vida dels ciutadans sota el control del Kremlin. La seva desaparició va ser denunciada pel seu pare, però no va ser fins nou mesos després que Rússia va reconèixer que la tenia detinguda. Segons el Centre de Coordinació Ucraïnès per al Tractament de Presoners de Guerra, la reportera va morir el setembre del 2024 mentre era traslladada des del centre de detenció de Taganrog, a prop de la frontera ucraïnesa, fins a Moscou, on presumptament havia de ser alliberada en un intercanvi de presoners.
El centre de detenció de Taganrog ha estat reiteradament denunciat per la seva brutalitat. Segons testimonis recollits per la CNN, els detinguts hi pateixen abusos físics i psicològics, malnutrició i manca d’atenció mèdica. Periodistes d’Ukrainska Pravda, amb el suport de més d’una dotzena de mitjans internacionals, han reconstruït els últims mesos de la vida de Roshchyna a partir de testimonis de presos, funcionaris i defensors dels drets humans.
Evgeniya Motorevskaya, exeditora de Hromadske, mitjà on Roshchyna també havia col·laborat, va expressar la seva indignació en un comunicat: “Per a ella, no hi havia res més important que el periodisme. Vika sempre era on tenien lloc els esdeveniments més importants per al país. I ho hauria continuat fent durant molts anys, però els russos la van matar”.