L'Armada Russa ha obert foc d'advertència contra el destructor britànic Defender, el qual ha entrat a aigües territorials russes al sud de la península de Crimea, que Rússia va annexionar il·legalment l'any 2014. "El destructor va ser advertit amb antelació sobre el possible ús d'armes en cas que violés la frontera estatal de Rússia. No va reaccionar a l'advertència", ha justificat el Ministeri de Defensa rus, segons informa Efe. 

L'incident ha tingut lloc sobre el migdia, hora local. Un guardacostes ha efectuat dos trets d'advertència i vint minuts més tard un avió Su-24M ha llançat quatre bombes OFAB-250 davant del destructor. L'embarcació britànica ja estava en el punt de mira de l'Armada Russa. Des del 14 de junt Rússia havia informat que els seus vaixells estaven seguint les passes del destructor britànic i d'una fragata de la Marina holandesa tras l'entrada de les dues embarcacions al mar Negre. 

Els incidents relacionats amb avions o vaixells no són infreqüents a les fronteres de Rússia, però poques vegades resulten en foc obert, recorda The Guardian. La capçalera britànica ha recordat com a principis d'aquest mes de juny la Marina Reial britànica va exposar com el buc Defender s'havia allunyat del grup amb el qual navegava en el marc d'unes operacions de l'OTAN. 

El ministre d’Exteriors d’Ucraïna, Dmytro Kuleba, ha dit que el tret d’avís de Rússia mostra la política agressiva i provocativa que considera una amenaça per a Ucraïna i els seus aliats. "Una prova clara de la posició d'Ucraïna: les accions agressives i provocadores de Rússia als mars Negre i Azov, la seva ocupació i militarització de Crimea representen una amenaça duradora per a Ucraïna i els seus aliats", ha assegurat a les seves xarxes socials. 

Negació britànica

Després que el Ministeri de Defensa rus anunciés que ha obert foc contra el vaixell britànic el Ministeri de Defensa del Regne Unit ha negat que es produïssin aquests trets d'advertència. Segons un comunicat del Ministeri anglès, l'embarcació es trobava realitzant "un pas innocent a través d'aigües territorials ucraïneses, d'acord amb el dret internacional" i els trets d'advertència no es van produir. 

Els anglesos no neguen que tinguessin lloc els trets al mar Negre, sinó que aquests no eren cap advertència cap a la seva embarcació. La versió britànica sosté que eren un exercici militar. "Creiem que els russos estaven fent uns exercicis d'artilleria al mar Negre, i van donar a la comunitat marítima una advertència prèvia sobre la seva activitat", han exposat en el seu comunicat els anglesos i han afegit: "No hi va haver trets contra el HMS Defensar i no reconeixem l'afirmació que es van llançar bombes en el seu camí". 

El Ministeri rus d'Exteriors ha citat a l'ambaixadora del Regne Unit a Moscou després que el govern britànic fes públic el comunicat on negava els trets d'advertència. "L'ambaixadora britànica ha estat cridada al Ministeri d'Exteriors", ha informat en la seva roda de premsa setmanal la portaveu de la diplomàcia russa, Maria Zajárova. La portaveu ha aprofitat la roda de premsa per qualificar l'incident com "una grollera provocació britànica, contrària al dret internacional i la legislació russa".

Una trava diplomàtica

Tot plegat succeeix en un context en què Rússia estava apropant posicions amb els països occidentals. La reunió amb Joe Biden a Ginebra va ser una de les grans apostes del govern de Putin per destensar les relacions amb els seus veïns occidentals. 

Si bé la reunió no va donar grans acords, els dos líders es van mostrar optimistes i cauts davant la nova etapa diplomàtica que les dues superpotències pretenien encetar. L'agressivitat que ha mostrat Rússia amb un aliat americà com és el Regne Unit pot obrir una escletxa en les relacions entre Washington i Moscou

 

Imatge principal: Un grup de persones observen un destructor de l'Armada Reial Britànica / Europa Press