Els serveis d'intel·ligència del Regne Unit ha alertat aquest divendres que Rússia compta amb "mamífers marins entrenats", majoritàriament dofins de tipus mular, a l'entrada del Port de Sebastòpol, a la península de Crimea, que podria fer servir per "fer front a submarinistes enemics". "Des de l'estiu del 2022, l'Armada russa ha invertit per millorar la seguretat de la principal base de la Flota del Mar Negre a Sebastòpol", ha explicat el Ministeri de Defensa britànic, que asseguren que "això inclou almenys quatre capes de xarxes i barreres a l'entrada del port", segons un comunicat que han publicat en el seu compte de Twitter.

"Durant les darreres setmanes, aquestes defenses molt probablement han augmentat amb un increment del nombre de mamífers marins entrenats. Les imatges aèries mostren que les gàbies flotants dels mamífers, que probablement contenen dofins mulars, s'han duplicat al port", ha afirmat la intel·ligència britànica. D'altra banda, han destacat que l'Armada russa fa servir belugues i foques en aigües de l'Àrtic. "Rússia ha entrenat animals per a un gran ventall de missions, però els que hi ha al Port de Sebastòpol molt probablement són per fer front a submarinistes enemics", han resolt.

La península de Crimea, i especialment Sebastòpol, és un objectiu destacat de les forces ucraïneses, que fan servir avions no tripulats i míssils per destruir objectius russos. El territori, fins fa poc territori autònom vinculat legalment a Ucraïna, va ser annexionat per Rússia el 2014, una acció no reconeguda per la comunitat internacional.

Una eina militar estesa

Els russos i els americans fa dècades que entrenen dofins mulars o de nas d'ampolla, lleons marins i les balenes blanques beluga. De fet, l'abril de 2019, Noruega va trobar una beluga extraviada, equipada amb un arnès militar i presumptament procedent d'una base russa de l'àrtic. Els Estats Units també porten des dels anys 60 usant dofins en operacions militars, entrenant-los per detectar mines i altres perills, incloent-hi la intercepció de possibles sabotejadors. De fet, s'han emprat en conflictes reals com la guerra del Vietnam o la guerra del golf Pèrsic. En l'actualitat, la marina nord-americana continua utilitzant dofins i lleons marins. 

Crimea, territori en disputa

Crimea és un dels principals territoris en disputa en el conflicte territorial entre Ucraïna i Rússia. El 2014, Rússia va envair i annexionar-se la península de Crimea, territori fins llavors de funcionament autònom sota la sobirania ucraïnesa tot i que amb un ampli col·lectiu prorús, en una acció que ja es considera el precedent a la invasió total que Rússia va portar endavant l'any 2022. Ucraïna considera aquesta annexió il·legítima i l'ONU va aprovar una resolució amb suport majoritari de la comunitat internacional, especialment d'Occident, reconeixent Crimea com a ucraïnesa i defensant la seva "integritat territorial".