Rússia tindrà noves eleccions l'any que ve. No s'esperen massa sorpreses i es creu que el president Vladímir Putin revalidarà el poder sense despentinar-se. En aquest context, el Senat de Rússia ha convocat aquest dijous eleccions presidencials per al 17 de març del 2024, tal com estava previst. "Amb aquesta decisió donem el tret de sortida de la campanya electoral", ha destacat la presidenta del Senat, Valentina Matviyenko.

La Constitució russa estableix que les eleccions presidencials són convocades pel Consell de la Federació entre 100 i 90 dies abans del dia de la votació, que és el segon diumenge del mes en què van celebrar les anteriors eleccions presidencials, llevat que en aquella mateixa setmana hi hagi un dia festiu. El segon diumenge de març vinent és el dia 10, però ja que el 8 és festiu per celebrar-se el Dia Internacional de la Dona, els comicis se celebraran el dia 17.

Segons informa l'agència AP, la victòria de Putin a les eleccions del març està pràcticament assegurada. Els crítics destacats que podrien desafiar-ho a les eleccions estan a la presó o vivint a l'estranger, i la majoria dels mitjans independents han estat prohibits.

Putin té cada vegada més poders

Paral·lelament, el país continua la seva guerra a Ucraïna. I en aquest context, de guerra i de control, la Duma de l'Estat o la Cambra de Diputats de Rússia ha aprovat aquest dimecres un projecte de llei que permet al cap de l'Estat imposar una administració externa sobre béns de persones i empreses de països inamistosos. El projecte, que encara ha de ser aprovat pel Senat, dona caràcter de llei a una facultat amb què ja compta per decret el president rus, Vladímir Putin, des del 25 d'abril d'aquest any, en resposta a la congelació d'actius russos a l'estranger per la guerra a Ucraïna.

La innovació legislativa assenyala que el cap d'Estat està capacitat per establir la manera com les persones jurídiques russes han de complir les seves obligacions davant de persones d'Estats estrangers inamistosos. A més, estableix que el president pot implantar l'administració temporal sobre els béns mobles i immobles que tinguin al país persones de països inamistosos. Segons el projecte aprovat, el cap de l'Estat també pot implantar un procediment especial per a la confiscació o arrest de recursos dineraris o accions.

Rússia 'roba' una fàbrica de cerveses

El diari rus Védomosti ha publicat, per altra banda, que el president a la cervesera russa Baltika, Taimuraz Bolloev, ha proposat al director de l'Agència Federal de Gestió de la Propietat, Vadim Iakovenko, nacionalitzar l'empresa, propietat del grup danès Carlsberg i actualment sota administració provisional. El 31 d'octubre passat el conseller delegat de la cervesera danesa Carlsberg, Jacob Aarup-Andersen, va acusar el govern rus de “robar-li” el negoci i va assenyalar que no havia pogut arribar a un acord després d'assumir l'Estat el control dels seus actius. “No hi ha dubte que ens han robat el nostre negoci a Rússia i no els ajudarem que sembli legítim, així de simple és”, va dir Aarup-Andersen a la presentació del balanç de Carlsberg els nou primers mesos.