ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

El ministre d'Afers Exteriors de Rússia, Sergei Lavrov, ha comparat els Estats Units amb Napoleó i Hitler per, ha dit, la seva voluntat de "subjugar" Europa. "Napoleó i Hitler tenien l'objectiu de subjugar Europea. Ara els americans també el tenen", ha dit el titular d'Exteriors rus en una roda de premsa aquest dijous. Lavrov ha assegurat que la població "no ha de mirar només la pel·lícula de Hollywood", en referència a la informació dels mitjans occidentals sobre la guerra d'Ucraïna. A més, ha insistit que una tercera guerra mundial serà "nuclear" i ha acusat Occident de no estar fent res per evitar-la. Lavrov ha fet aquestes declaracions poques hores abans d'una nova trobada entre la delegació russa i la ucraïnesa.

Pel ministre rus, Occident està volent "reforçar" la seguretat a l'est d'Europa en detriment de la de Rússia i ha dit que el país no ho pot acceptar. A més, ha acusat el govern ucraïnès d'estar utilitzant "civils com a escuts humans". Pel que fa a la Unió Europea, Lavrov l'ha acusat d'estar actuant sota les ordres de Washington. Pel ministre rus, les accions del bloc "estan mostrant quin és el seu lloc" en l'esfera internacional. Pel que fa a l'advertència de guerra nuclear, Lavrov ha dit que aquests plans estan "només al cap dels polítics occidentals" i no al de "la gent de Rússia". Segons el ministre rus, Occident està "planejant" una "guerra real" contra Rússia.

El fracàs de l'estratègia de Putin, segons Uncraïna

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, considera que l'atac per part de Rússia a les ciutats i nuclis habitats del país demostra el fracàs de l'estratègia del seu homòleg rus, Vladimir Putin. En un missatge televisat, el líder ucraïnès ha assenyalat que les forces russes s'han vist obligades a canviar les seves tàctiques: "Els atacs amb míssils i bombes de Rússia a les ciutats ucraïneses són una confessió que no han aconseguit res de significatiu en la nostra terra", ha assegurat. Zelenski apunta que les línies de defensa s'han mantingut fermes davant l'embat de les tropes de Moscou, que afirma que estan "deprimides" davant de la invasió al país veí. En el missatge, Zelenski ha afegit que no tenen res més a perdre que la llibertat.

El president ucraïnès també ha assegurat que Rússia haurà de compensar totes les destrosses que ha provocat en el seu territori: "Repararem cada casa, carrer i ciutat", ha afegit en el seu discurs Zelenski. Des de mitjanit les sirenes han sonat de manera intermitent arreu del país, davant l'atac intens que les forces russes han fet en diferents espais de l'entorn de les grans ciutats. Prop de Kíiv, segons el ministeri de Defensa d'Ucraïna, s'han tornat a viure episodis d'enfrontaments, en què la defensa antiaèria hauria abatut un avió rus a pocs quilòmetres de la capital, segons han detallat a través dels mitjans oficials.

TUIT ucrania

Aquesta és una mostra més de la resistència que Zelenski assegura que el país està fent per contenir l'atac rus. Mentrestant, i segons ha compartit a les xarxes el ministre d'Afers Eteriors ucraïnès, Dmytro Kuleba, diversos grups de civils s'han organitzat per frenar les tropes russes en el seu intent d'arribar a ciutats com Energodar. "Aquesta és una autèntica guerra del poble per a Ucraïna, Putin no té cap opció de guanyar-la", assenyala en un missatge a Twitter, acompanyat d'una foto on s'aprecien centenars de persones bloquejant una carretera en direcció a Energodar. "Necessitem l'ajuda de socis perquè Ucraïna es defensi per si mateixa, especialment per aire: tanquin l'espai aeri!", exclama.