Rússia ha assumit aquest dissabte la presidència de torn del Consell de Seguretat de l'ONU, una responsabilitat que ocuparà per un mes i que és fonamentalment protocol·lària, però que ha encès al govern ucraïnès, que ja ha engegat crides al boicot. Des d'avui i durant tot el mes d'abril, la delegació russa serà l'encarregada de gestionar l'agenda de treball i de presidir les reunions davant del qual es col·loca cada mes un estat membre en el marc d'una rotació que s'estableix per ordre alfabètic. Irònicament, un dels objectius d'aquest organisme és mantenir la pau i seguretat en el món. 

Un dels beneficis que atorga ocupar la presidència és poder organitzar sessions especials sobre assumptes que es considerin importants. En el cas rus, està previst que el ministre d'Exteriors, Serguei Lavrov, viatgi a Nova York per a presidir almenys dues d'aquestes trobades, una centrada en el respecte a la Carta de Nacions Unides i una altra sobre el conflicte palestí-israelià, segons han avançat fonts diplomàtiques. El programa oficial, que s'aprovarà i presentarà dilluns que ve, està replet en tot cas de trobades rutinàries sobre els diferents conflictes i qüestions de les quals s'ocupa el Consell, independentment de qui el presideixi.

Bufetada a la comunitat internacional

La presidència de Rússia és per a Ucraïna "un acudit de mal gust", tal com ho ha definit aquesta setmana el seu ministre d'Exteriors, Dmitro Kuleba. "Rússia va usurpar un seient, està duent a terme una guerra colonial, el seu líder és un criminal de guerra reclamat per la CPI per segrestar nens", ha escrit Kuleba a través de Twitter i fent referència a la postura ucraïnesa que Moscou va heretar il·legalment el lloc de la Unió Soviètica i a la recent decisió de la Cort Penal Internacional contra Vladímir Putin. Precisament, Kuleba ha instat aquest dissabte als membres del Consell de Seguretat de l'ONU no permetre que Rússia abusi de la presidència de torn. "La presidència russa del Consell de Seguretat de l'ONU és una bufetada a la comunitat internacional. Insto els actuals membres del Consell de Seguretat de l'ONU a frustrar qualsevol intent rus d'abusar de la seva presidència", ha escrit a Twitter.

Per la seva banda, el ministre d'Afers exteriors de Letònia, Edgars Rinkevics, també ha utilitzat Twitter per titllar "d'immoral i deplorable" el fet que Rússia assumeixi la presidència rotatòria del Consell de Seguretat de l'ONU malgrat lliurar una guerra d'agressió contra Ucraïna.

Possible boicot dels països del Consell

Malgrat les crítiques del govern d'Ucraïna, de moment, no s'espera que els països del Consell facin cas a les peticions ucraïneses, com a molt, podrien optar per enviar diplomàtics de rang més baix en algunes de les reunions organitzades per Rússia, segons apunten alguns diplomàtics. En general, la resta de potències consideren que no s'ha de posar en perill el treball de l'òrgan i resten importància a la figura de la Presidència. "No crec que li hàgim de donar gran importància", va assegurar aquesta setmana un diplomàtic occidental que va demanar l'anonimat i que es va mostrar convençut que Rússia exercirà la responsabilitat de manera "professional".