Rússia ha amenaçat aquest dijous d'expulsar mitjans nord-americans si la xarxa social de vídeos YouTube torna a censurar les rodes de premsa de la portaveu del Ministeri d'Exteriors rus, María Zajárova. Així ho ha comunicat la mateixa Zajárova durant una intervenció en el Consell de Federació (Senat). "Han bloquejat un parell de rodes de premsa meves. Què vam fer nosaltres? Doncs cal dir que si ho fan una vegada més, un periodista o un mitjà nord-americà se n'anirà a casa", ha declarat la portaveu. També ha insistit que si YouTube incorre en la mateixa conducta, "anunciarem un nom concret o un mitjà concret" que haurà d'abandonar Rússia, encara que ha matisat que és possible que Rússia no es limiti només als mitjans nord-americans i ha esmentat Polònia.

Censura

Zajárova ha anunciat aquest dimecres que Moscou està elaborant "un paquet de mesures" contra mitjans anglosaxons en represàlia per les restriccions a les quals van ser sotmesos els mitjans russos a occident. La Duma o Cambra baixa del Parlament rus va aprovar aquesta setmana en primera lectura un projecte de llei que permetrà a la Fiscalia cessar la tasca de corresponsalies a Moscou si el país d'origen de l'empresa periodística ha discriminat mitjans russos. La norma, que encara penja d'unes altres dues lectures, però ja ha rebut el vistiplau del Senat i la firma del president Vladímir Putin, busca "respondre de manera simètrica a accions hostils en relació amb els mitjans de comunicació russos". En cas d'aprovació de la llei, la Fiscalia podrà bloquejar el mitjà estranger i fins i tot revocar la seva llicència sense decisió judicial. "El projecte de llei atorga al fiscal general de Rússia i els seus adjunts el dret de reconèixer com a invàlid el registre d'un mitjà de comunicació i rescindir la seva llicència per a la transmissió televisiva i de ràdio en cas que s'estableixi el fet de la distribució d'informació perillosa i no verídica d'importància per a la societat", diu un text que acompanya la norma.

Parlar de la guerra

A més, les corresponsalies estrangeres poden ser tancades per difondre informació que desacrediti les Forces Armades de Rússia o "estigui relacionada amb la imposició de mesures polítiques i econòmiques contra Rússia per països estrangers". Així mateix, un corresponsal estranger pot perdre la seva acreditació en cas de "realització d'accions hostils" cap a Rússia. Una de les primeres mesures preses després de l'inici de la intervenció militar russa en Ucraïna per diversos països occidentals va ser la prohibició de mitjans russos com RT i Sputnik als seus territoris, que Moscou va denunciar com una basta violació de la llibertat d'expressió. Després de l'aprovació a Rússia a començaments de març d'una llei que preveu penes de fins a 15 anys de presó per publicar el que les autoritats puguin considerar "informació falsa", diversos mitjans estrangers van interrompre la seva activitat informativa al país, encara que alguns l'han reprès.