És impossible saber del cert com li està anant la guerra a Rússia: la censura i el control que govern de Vladímir Putin manté sobre la informació que entra i surt del país fa molt difícil saber què és fals i què no. Així i tot, és fàcil identificar quan algú del Kremlin es contradiu tan obertament com ho ha fet aquest dimecres el portaveu de Defensa, Igor Konashenkov, davant la premsa. Segons han informat les agències russes, Moscou ha admès avui que Rússia ha enviat reclutes a la invasió d'Ucraïna, o en les seves paraules, l'"operació militar especial", després de negar-ho rotundament en diverses ocasions (la darrera va ser ahir mateix). Així, i davant les imatges que circulen a la xarxa de reclutes inexperts capturats per l'exèrcit ucraïnès i les queixes de les seves mares, Konashenkov ha excusat la defensa russa i ha reconegut que "lamentablement, s'han revelat alguns casos en els quals hi havia reclutes en les unitats de les Forces Armades russes que participen en l'operació militar especial a Ucraïna. Gairebé tots aquests membres del servei han estat retornats a Rússia”, ha assegurat, i que s'està fent tot el possible per rescatar els joves capturats.

Reclutes a Ucraïna

Nerviosisme a Moscou per la guerra. En la seva compareixença davant els mitjans, el portaveu Konashenko ha afirmat que una d'aquestes unitats a Ucraïna, "que tenia assignades tasques de suport al servei de combat, va ser atacada per un grup de sabotatge d'un batalló” ucraïnès i que "alguns militars, inclosos reclutes, van ser capturats". D'aquesta manera, el Kremlin es desmarca de la que fins ara havia estat la versió oficial dels fets, i admet, a la seva manera, les convocatòries addicionals de reservistes per la guerra. El mateix president rus, Vladímir Putin, va tornar a assegurar ahir dimarts que "els soldats reclutats no participen en les hostilitats i no participaran en elles. I no hi haurà més reservistes", va dir en un missatge televisat per commemorar el Dia Internacional de la Dona. Segons l'agència RIA, Putin hauria ordenat la investigació dels fets, ja que no sabia que hi havia reclutes enviats a la guerra. A banda de les imatges a les xarxes socials i les demandes de les mares per conèixer el parer dels seus fills, diversos testimonis també havien suggerit el reclutament de soldats en el marc de la guerra.

Fets alternatius

Malgrat haver admès aquesta inconsistència, el portaveu del ministeri de Defensa rus no va perdre l'ocasió per treure pit sobre les conquestes de l'exèrcit a Ucraïna. Més concretament, i pot ser en reacció al que els experts han expressat, Konashenko ha assegurat que "l'exèrcit rus ha destruït ja 89 avions i 57 helicòpters", i que en l'exèrcit ucraïnès "pràcticament, no han quedat pilots de primera i segona classe". Paral·lelament, la intel·ligència britànica ha informat aquest dimecres que "les defenses aèries ucraïneses semblen gaudir d'un èxit considerable contra els avions de combat de Rússia moderns, fet que probablement els impedeix aconseguir qualsevol grau de control de l'aire", mentre que el portal col·laboratiu Oryx té proves de que el bàndol rus ja hauria patit 24 baixes de vehicles aeris en dues setmanes d'invasió, la gran majoria destruïts, mentre que els ucraïnesos només n'haurien perdut 11.