La revista britànica Prospect  ha acusat Espanya de ser una amenaça per la Unió Europea per no respectar l'estat de dret europeu. La revista mensual fundada el 1995 ha carregat contra "la caça dels presos polítics d'Espanya" i ha argumentat que la detenció del president Carles Puigdemont "ja no sembla un anacronisme inofensiu". A més, subratlla que la recerca dels presos polítics implica "un desafiament a les normes del Parlament Europeu" i que això sembla "una amenaça pel respecte de la UE".

Prospect ha defensat que hi ha un xoc entre la UE i les lleis nacionals espanyoles i que la llei de sedició espanyola és "controvertida" i una "anomalia a l'Europa occidental moderna". De fet, ha exposat, que ni a França, ni a Alemanya, ni a Bèlgica, ni a Itàlia existeix el delicte per sedició. La revista britànica ha analitzat els fets ocorreguts a Sardenya i les repercussions que han implicat per Europa i ha conclòs que "la cacera dels presos polítics d'Espanya és un desafiament a les normes del Parlament Europeu" i, a més, que implica una amenaça pel respecte de l'estat de dret.

Puigdemont REVISTA

La detenció seria il·legal

Junts ha avisat el govern espanyol que la detenció del president Carles Puigdemont si tornés a Espanya seria il·legal, motiu pel qual ha demanat que doni les ordres necessàries perquè no sigui arrestat si decideix tornar. Alhora, ha exigit a l'executiu de Pedro Sánchez que expliqui en virtut de quins criteris jurídics es produiria la detenció, si s'arriba a produir.

Els portaveus de Junts al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, i al Senat, Josep Lluís Cleries, van presentar tot un seguit de preguntes escrites al govern espanyol on reclamen que el govern espanyol assumeixi l'última resolució de la justícia europea que impedeix detenir Puigdemont i els consellers Clara Ponsatí i Toni Comín mentre l'euroordre estigui suspesa.

El govern espanyol coneix la resolució?

El partit del president s'empara en la interlocutòria que va emetre divendres passat la justícia europea, on va avisar que el procés penal i les ordres de detenció es mantenen suspeses. Alhora, la resolució també va acordar no tornar la immunitat a Puigdemont de manera cautelar després de la seva detenció a Sardenya. Tot i això, el Suprem ha advertit que si el president posa un peu a Espanya, serà detingut: argumenta que el que es va conèixer divendres era un extracte de la interlocutòria del vicepresident del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) i no la resolució completa, a més que el dret espanyol no està supeditat a l'europeu.

En aquest sentit, Nogueras i Cleries també volen saber si el govern espanyol coneix la resolució del TGUE, si assumeix que no pot detenir els polítics a l'exili i si ha comunicat a les forces de seguretat que les euroordres estan suspeses. També pregunten si s'han donat instruccions al Ministeri d'Interior i als respectius departaments de les comunitats autònomes perquè no se'ls detingui en cas de tornar al país, així com si s'ha interessat la Fiscalia General de l'Estat perquè "impedeixi la detenció en ordre a la defensa de l'interès públic i la legalitat europea".

 

Imatge principal: Carles Puigdemont amb Toni Comín i Clara Ponsatí a Sardenya després de declarar davant del jutge. - ACN