El primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha patit el seu primer revés des que va accedir a Downing Street a l'octubre, i els conservadors han tingut un mal resultat a les eleccions locals d'Anglaterra que es van celebrar dijous. La votació era per renovar 8.000 càrrecs de regidors en 230 ajuntaments, i segons els resultats que es van coneixent, que encara són parcials, el partit de Sunak ha patit un important retrocés en les àrees que eren tradicionalment els seus feus. La davallada s'ha interpretat com un mal presagi per a l'actual govern britànic.

Segons ha indicat la BBC, els conservadors han perdut ja 573 càrrecs electes. Els laboristes n'han guanyat 302 però queden lluny de ser l'única formació que es beneficia de la desconfiança. Els liberals demòcrates (centristes) obtenen pel seu compte 212 regidors, i el Partit Verd en guanya 136. Els verds també han guanyat un consell local (o ajuntament) per primera vegada en la seva història a Anglaterra perquè han aconseguit la majoria de regidors a Mid Suffolk (a l'Est). Segons els analistes, al final de l'escrutini el partit de Sunak podria perdre un miler de regidors.

Sunak ja va indicar la vigília de la jornada electoral que les eleccions serien "difícils", perquè ja es preveia un retrocés. En canvi, els laboristes han guanyat a l'emblemàtica localitat de Stoke-on-Trent (al Nord), que en el seu dia va ser considerada "capital del Brexit". En aquesta població, el 69% dels electors van votar en el seu dia a favor del trencament entre el Regne Unit i la UE.

Les eleccions generals al Regne Unit estan previstes per al 2024, i ara Sunak hi va sota pressió, per l'evidència que hi ha malestar en el seu electorat, cosa que podria beneficiar els laboristes. Aquests van perdre el poder l'any 2010. Segons la BBC, si el vot de les locals s'extrapolés a tot el Regne Unit, els laboristes haurien aconseguit el 35% dels vots, els conservadors el 26%, i els liberals demòcrates el 20%. 

Al si dels tories ara ha aparegut una discussió sobre si s'ha d'endurir el missatge i encetar un discurs antiwoke (contra la ultracorrecció política de l'esquerra), després que aquestes polèmiques s'ha vist que tenien molt impacte a Escòcia, i que hi ha un neguit sobre aquesta qüestió en una part de la societat britànica. En aquesta campanya s'ha parlat més aviat de la reducció d'impostos.