Un llibre i una investigació periodística revelaran que el papa Joan Pau II hauria encobert abusos a menors dins l'Església catòlica. Es tracta de Màxima culpa. Joan Pau II ho sabia, escrit pel periodista Ekke Overbeek i que es publicarà aquest dimecres a Polònia. Així mateix, el mateix dia s'emetrà un reportatge a la televisió polonesa TVN. Ambdós continguts apunten al fet que el Papa coneixia els abusos a menors a l'Església catòlica polonesa abans de convertir-se en pontífex i que els va encobrir.

Nascut a Polònia, Karol Józef Wojtyla (1920-2005) va exercir de papa des del 1978 fins a la seva mort i fou canonitzat el 2014. Ara, el periodista Michal Gutowski ha recollit documents que proven que "coneixia i va encobrir casos de capellans pederastes dins de l'Església quan encara era cardenal a Cracòvia". La investigació televisiva revelarà que hauria traslladat els sacerdots a altres diòcesis, fins i tot d'altres països com Àustria, per assegurar-se que no es produís cap escàndol.

Joan Pau II i el seu secretari

Segons el periodista, Joan Pau II va escriure una carta de recomanació al cardenal de Viena Franz Koenig per a un sacerdot acusat d'abusos —però sense esmentar les acusacions. A més, Gutowski ha recollit testimonis de víctimes de capellans pederastes, de les seves famílies i d'antics treballadors de la diòcesi de Cracòvia. També cita documents de l'antiga policia secreta de l'època comunista i estranys documents eclesiàstics, malgrat que la diòcesi de Cracòvia li ha denegat l'accés als seus propis arxius documentals. D'altra banda, el llibre Màxima culpa. Joan Pau II ho sabia (escrit per Overbeek) acusa el papa del mateix comportament.

En els últims anys, el Vaticà ha sancionat diferents funcionaris eclesiàstics d'alt rang per encobrir la pedofília d'altres membres del clero. Però és veritat que el secretari personal de Joan Pau II durant 40 anys, el cardenal Stanislaw Dziwisz, fou exonerat de les acusacions de mala praxi en la gestió dels abusos sexuals en un informe de l'abril del 2022. La Santa Seu va determinar que Dziwisz va actuar correctament en els casos d'abusos sexuals atribuïts a sacerdots de la seva diòcesi entre el 2005 i el 2016. "L'anàlisi dels documents recopilats ha permès avaluar com a correctes les actuacions del cardenal Stanislaw Dziwisz i, per tant, la Seu Apostòlica ha decidit no seguir endavant", assenyalava una notificació de la nunciatura a Polònia per tancar el cas. Però el nou llibre i la investigació televisiva de segur que el reobriran.