La reina Isabel II, de 95 anys, assistirà aquest cap de setmana a un acte en record dels caiguts durant la Primera Guerra Mundial, la seva primera aparició pública des que va estar hospitalitzada durant una nit fa tres setmanes. La sobirana britànica ha guardat repòs des de llavors per recomanació facultativa i va cancel·lar la seva assistència prevista a la cimera del clima COP26 que se celebra a Glasgow.

isabel ii cimera|cim clima EFE

La reina va intervenir a la cimera del clima a través d'un vídeo / EFE

La nit del 20 d'octubre, la monarca va estar ingressada al centre privat King Edward VII de Londres, on va ser sotmesa a proves mèdiques per una malaltia de la qual no han transcendit detalls. El Palau de Buckingham, residència oficial d'Isabel II, va confirmar aquest dijous que la cap d'Estat britànica serà present diumenge a la cerimònia anual del Dia del Record.

"Com en anys anteriors, la Seva Majestat observarà la cerimònia des del balcó de l'edifici del Ministeri d'Exteriors", davant el monument del Cenotafi a l'avinguda Whitehall de Londres.

Assistència a mitges

La reina, tanmateix, no assistirà a l'acte religiós en memòria dels caiguts programat dimarts vinent, al qual acudirà el seu fill Eduard, comte de Wessex. Dimarts passat, la reina va tornar a la seva residència al Castell de Windsor, a l'oest de Londres, després de passar el cap de setmana a la seva finca campestre de Sandringham, a l'est d'Anglaterra.

La setmana passada, mitjans britànics van publicar fotografies d'Isabel II conduint un automòbil Jaguar a prop de Windsor, abillada amb ulleres de sol i un mocador sobre el cap.

Des que els metges li van recomanar guardar descans, la monarca va limitar els seus compromisos oficials a "tasques lleugeres" des de la seva residència, segons ha indicat el Palau.

Isabel II se sent jove

Malgrat la seva avançada edat, la Reina continua sentint-se jove, motiu pel qual va decidir rebutjar el premi que la revista britànica Oldie li va concedir com a anciana de l'any. "Un no és tan major com se sent" va escriure personalment en una carta remesa a la publicació, i per tant "no creu que compleixi els criteris rellevants per acceptar el premi".

L'any que ve, el Regne Unit celebrarà amb magnificència el seu Jubileu de Diamant, amb 70 anys al capdavant de la corona britànica, sent la monarca més longeva de la història del Regne Unit. El rècord mundial segueix en mans de Luís XIV, el rei Sol, que en accedir al tron amb tan sols 5 anys, va regnar durant 74.

Era la primera vegada en vuit anys que Isabel II tornava a necessitar serveis hospitalaris, però el seu entorn s'ha esforçat a restar importància a aquest ingrés. L'última aparició pública de la reina va ser dimarts 19 d'octubre a la nit, quan va rebre els participants en el Fòrum Global d'Inversions al castell de Windsor. Durant la setmana anterior, la monarca va tenir una agenda especialment intensa, encara que hi va haver un acte destacat, no tant pel seu contingut, era la commemoració dels cent anys d'història de la Royal British Legion, sinó pel fet que Isabel II va aparèixer amb un bastó. Era la primera vegada des de 2003, gairebé 20 anys, que la reina apareixia en públic amb aquest tipus d'ajuda. Llavors acabava de ser operada del genoll.

 

Foto principal: Imatge d'arxiu de la reina Isabel II / EFE