El Govern britànic ha anunciat aquest dimecres que les negociacions amb la Unió Europea (UE) per trobar un acord sobre la seva relació post Brexit es reprendran a partir de demà, dijous, a Londres. El Regne Unit havia rebutjat convocar una nova reunió fins que Brussel·les acceptés un "canvi fonamental" en la seva estratègia negociadora i admetés que ambdós costats del canal de la Manxa han de cedir terreny.

"Hem acordat de manera conjunta una sèrie de principis" per dur a terme una "fase intensificada del diàleg", ha indicat en un comunicat un portaveu de Downing Street, residència oficial del primer ministre britànic, Boris Johnson. A partir d'ara, les negociacions "tindran lloc cada dia, inclosos els caps de setmana, llevat que ambdues parts acordin una altra cosa," avança un document conjunt en el qual ambdues parts detallen els "principis" pels quals es regirà el diàleg.

La fase inicial de la negociació, a Londres

La "fase inicial" d'aquests contactes tindrà lloc a la capital britànica des de demà fins diumenge vinent, detalla aquest document, i més endavant es produiran reunions tant a Londres i Brussel·les com per via telemàtica. Les negociacions es desenvoluparan "en principi" sobre la base de textos legals redactats per ambdues parts, una de les condicions que exigia el Regne Unit.

Diversos equips de treball provaran d'avançar "el més ràpid possible" en qüestions específiques relacionades amb la futura relació bilateral, mentre que un "secretariat conjunt" redactarà un "text consolidat" que englobi els progressos que es produeixin en diverses àrees. Es mantindran així mateix reunions periòdiques de "format reduït" entre el cap dels negociadors britànic, David Frost, i el seu homòleg comunitari, Michel Barnier.

El document divulgat avui recalca al mateix temps que fins i tot si es produeixen avenços en qüestions específiques "res no està acordat en aquestes negociacions fins que s'assoleixi un acord final complet", un dels principis en què ha insistit la UE des de l'inici del procés de negociació.

Reprendre el diàleg no garanteix consens

El Govern britànic ha advertit que reprendre el diàleg no garanteix que s'arribi a un consens, especialment en les qüestions més polèmiques, com les quotes pesqueres en aigües britàniques i el règim d'ajuts estatals al Regne Unit després del Brexit. "Com que ambdós costats han deixat clar, són necessàries dues parts per arribar a un acord. És completament possible que les negociacions no tinguin èxit. En aquest cas, el Regne Unit acabaria el període de transició en termes australians", ha ressaltat el portaveu de Downing Street.

El Govern britànic sol utilitzar l'exemple d'Austràlia, un país que no compta amb un pacte de lliure comerç amb la UE, per referir-se a l'opció d'un Brexit sense acord, en el qual els intercanvis entre el Regne Unit i els 27 es farien partint de les normes genèriques de l'Organització Mundial de Comerç (OMC).

Ambdós costats esperen haver ratificat un pacte que guiï la seva futura relació abans de la data límit del 31 de desembre, quan acaba el període de transició i el Regne Unit trencarà definitivament els seus llaços amb el bloc comunitari.