El postbrexit ha comportat la mobilització, anunciada dimecres pel primer ministre britànic, Boris Johnson, dues patrulleres de la Royal Navy amb destí a l’illa anglonormanda de Jersey davant la convocatòria d’una protesta d’un centenar d’embarcacions pesqueres franceses.

L’illa de Jersey, coneguda també per la seva 'flexibilitat fiscal', està situada al Canal de la Mànega a uns vint quilòmetres de la costa normanda i a gairebé cent cinquanta de la costa del sud d’Anglaterra. El seu estatus oficial és el de Dependència de la Corona, és a dir, compta amb un govern autònom i no forma part estricta del Regne Unit, però sí està sota la seva protecció i els seus habitants són ciutadans britànics.

Ara, dins de les negociacions postbrexit, els pescadors francesos han anunciat per aquest mateix dijous una protesta davant la costa de Jersey, en desacord amb les noves normes de llicència pesquera en el marc de l'acord comercial entre la Unió Europea i el Regne Unit pel Brexit. Es calcula que participaran en la protesta un centenar d’embarcacions i l’acció podria ser paral·lela a l’anunci de represàlies per part de França pel seu desacord amb les restriccions pesqueres establertes en aigües d'aquest territori.

Bloqueig injustificat

Segons fonts de Downing Street, Johnson ja ha transmès al ministre principal de Jersei, John Le Fondré, que "qualsevol bloqueig" per part de França estaria "completament injustificat", i per això ha pres la mesura d’enviar patrulleres de l’armada com a "mesura de precaució" a fi de "monitorar la situació".

"El primer ministre (britànic) i el ministre principal (de Jersei) han subratllat la necessitat de desescalar tensions i que hi hagi diàleg entre Jersey i França sobre l'accés pesquer", va afirmar Downing Street.

Pressió francesa

Per la seva banda, la ministra francesa de la Mar, Annick Girardin, ha indicat que Jersey ha imposat limitacions als vaixells francesos sobre quants dies poden pescar, quines espècies poden capturar i les arts de pesca de les que es poden servir.

Girardin considera aquestes mesures un incompliment dels acords del Brexit i ha fet notar que París disposa de mecanismes de pressió contra Jersey, com ara el subministrament d'electricitat a l'illa a través d'un cable submarí que arriba des de França. El postbrèxit està duent a Boris Johnson més maldecaps dels previstos.

 

Imatge principal: Patrulleres de l'armada britànica de maniobres davant la costa de Cornualla / Al Macleod