El Regne Unit expulsarà 23 diplomàtics russos, el nombre més gran en els últims 30 anys, després que Moscou no hagi aclarit per què l'exespia Sergei Skripal i la seva filla Julia van ser enverinats amb un agent nerviós de fabricació russa, segons ha anunciat avui la primera ministra, Theresa May. En una declaració davant del Parlament, la cap de l'Executiu britànic va considerar que Rússia ha reaccionat "amb un complet menyspreu" davant de la "gravetat" de l'incident ocorregut el passat dia 4, malgrat que aquest país els va oferir una "oportunitat" perquè proporcionessin una explicació.

La dirigent conservadora va precisar que el nombre de diplomàtics expulsats, que han estat identificats com a "agents dels serveis secrets encoberts", és "el més gran en 30 anys" i que disposaran d'una setmana per abandonar aquest país. Segons va subratllar, el Kremlin ha reaccionat "amb sarcasme, menyspreu i resistència" davant dels fets i la seva resposta "ha demostrat un complet menyspreu per la gravetat d'aquests esdeveniments".

Rússia no ha proporcionat una argumentació "creïble" ni tampoc no ha aclarit, com li va demanar Londres, "per què disposa d'un programa d'armament químic contravenint la legislació internacional". L'incident a Salisbury representa "un ús il·legal de la força per part de l'Estat rus contra el Regne Unit", segons May, que va anunciar que aquest govern incrementarà el nombre de controls a ciutadans russos que vinguin al país.

A més, va anunciar que Londres congelarà "els actius de l'Estat rus on sigui que existeixi evidència que podrien ser fets servir per amenaçar la vida o propietat de ciutadans o residents al Regne Unit".

May ha demanat també al Consell Nacional de Seguretat, en una trobada celebrada aquest matí, que acordi "mesures immediates per desmantellar la xarxa d'espionatge russa al Regne Unit" i ha cancel·lat la invitació cursada al ministre d'Exteriors rus, Sergei Lavrov, a aquest país.

Espionatge rus Regne Unit - EFE

Com a part d'aquesta bateria de mesures adoptades pel seu Executiu, cap representant de la família reial britànica ni dignataris d'aquest país no acudiran aquest estiu al Mundial de Futbol de Rússia.

L'anunci de la primera ministra arriba després que Moscou ignorés el termini límit fixat per l'Executiu de Londres perquè donés explicacions, abans de la passada mitjanit, a com un agent nerviós militar de fabricació russa va enverinar l'exagent, de 66 anys, i la seva filla, de 33, que segueixen en "estat crític". Malgrat això, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha assegurat avui que el seu país no té relació amb l'enverinament del doble espia i la seva filla, i que considera inacceptables les acusacions sense proves.

Centenars d'agents i militars continuen treballant a Salisbury a fi d'investigar els fets i identificar els responsables de l'atac. Fins a 36 persones, a més de l'exagent i la seva filla, han estat ateses fins ara per serveis mèdics per possible exposició a l'agent nerviós, tots ells sense símptomes aparents, excepte el policia Nick Bailey, que continua greu, encara que el seu estat ha millorat en les últimes hores.