Un intent de cop d'estat al Sudan al llarg d'aquest dissabte ha portat el país a tocar de la guerra civil. Els combats s'han desfermat a la capital, Khartum, on l'exèrcit nacional ha reaccionat després que un poderós grup paramilitar de les Forces de Suport Ràpid (FSR) s'hagi revoltat per intentar prendre el control. Després d'una jornada d'enfrontaments, tots dos costats afirmen dominar els punts estratègics, com ara el Palau Presidencial, l'aeroport i les seus de la televisió pública i l'exèrcit. Les darreres xifres de la Unió de Doctors Sudanesos situen la xifra de civils morts en 56, mentre que hi ha 595 persones ferides --inclosos combatents--. Què està passant?

A l'octubre del 2021, el Sudan ja va ser l'epicentre d'un cop d'estat exitós, quan l'exèrcit va prendre control del govern. La resistència popular va ser llarga, amb protestes per reinstaurar el president, però els generals no van abandonar mai el poder de facto. En els darrers mesos l'exèrcit havia iniciat negociacions per arribar a un acord polític que portés el país a una transició democràtica. Ara bé, el principal escull havia aparegut al voltant de les FSR: el govern militar volia que els paramilitars s'integressin a l'exèrcit regular en un màxim de dos anys, mentre que les FSR volien allargar aquest procés al llarg de la pròxima dècada. Aquestes diferències havien fet impossible encara un acord definitiu per la democràcia, i havien generat tensions entre els dos actors.

Finalment, els paramilitars, que compten amb 100.000 homes, han decidit prendre la iniciativa per intentar evitar la seva dissolució. La rebel·lió de les FSR ha rebut una resposta ràpida de l'exèrcit, que fins i tot ha desplegat la seva força aèria per disparar contra les bases dels rebels. També hi ha hagut combats al carrer, i testimonis civils han relatat sentir artilleria pesant. En diversos punts de Khartum s'han vist tirotejos i explosions, així com columnes de fum. Els enfrontaments no s'han limitat a la capital, sinó que també s'han estès a altres ciutats com Omdurman, Bahri, Nyala i Port Sudan --al Mar Roig--. L'exèrcit ha demanat a la població quedar-se a casa seva aquesta nit mentre responia a l'activitat paramilitar.

La sorpresa dels ciutadans s'ha fet evident. Diversos testimonis han relatat a la BBC la seva experiència. Un doctor britànic-sudanès, de visita a la capital, va explicar ahir que s'havien quedat sense electricitat. "Fa calor. No podem arriscar-nos a obrir les finestres, el soroll és ensordidor". Una altra persona va relatar que els combats encara duraven i que la gent estava tancada a casa. "Hi ha molt de pànic i por", va dir.

La comunitat internacional demana aturar les hostilitats

Tampoc s'ha fet esperar la reacció de la comunitat internacional. La Unió Europea, els Estats Units, el Regne Unit, la Xina i Rússia han demanat aturar el conflicte. També les Nacions Unides han condemnat "enèrgicament" els combats al Sudan, mentre que la Unió Africana i la Lliga Àrab s'han pronunciat en la mateixa línia, reclamant un alto el foc. La situació de l'exèrcit i dels paramilitars ara mateix és poc clara: el líder de les FSR ha assegurat que no abandonaran les armes fins que els militars es rendeixin. "El que està passant ara portarà a una solució pacífica i qualsevol criminal serà portat davant la Justícia", va dir en una entrevista Mohamed Hamdan Dagalo, conegut amb el sobrenom de Hemedti. En resposta, les Forces Armades han comunicat que no hi haurà diàleg entre les dues parts si els paramilitars no es dissolen primer.