ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Idees. Itàlia ha presentat un pla a l'ONU amb la finalitat de "facilitar el diàleg per passes" entre Ucraïna i Rússia perquè "no hi ha pau imposada", ha anunciat aquest dijous el ministre italià d'Exteriors, Luigi di Maio, en la primera reunió dels ministres d'Exteriors del Consell d'Europa des de l'exclusió de Rússia. "No hi ha una pau imposada, partim de la voluntat d'Ucraïna perquè el seu poble ha estat envaït i el nostre objectiu és facilitar un alto el foc i després la pau", ha dit Di Maio sobre la proposta. Aquest pla de pau italià contempla quatre fases, segons ha pogut saber l'agència russa Interfax.

La primera de les fases és un alto el foc sota la supervisió de les Nacions Unides, mentre que la segona fase és l'acord sobre l'estatus d'Ucraïna en relació amb l'OTAN i la Unió Europea. La tercera fase seria la resolució de les qüestions territorials, que inclou la península de Crimea i el Donbass; per arribar a l'última i quarta fase, un nou pacte per a la seguretat a Europa. El ministre d'Exteriors italià ha assegurat que ha abordat el pla amb Antonio Guterres, el secretari general de l'ONU, organisme implicat en la proposta juntament amb la UE i l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE).

Ucraïna dubta sobre Crimea i el Donbass

"Volem treballar per etapes, amb un grup de facilitació format per l'ONU, la UE i l'OSCE, per arribar primer a un alto el foc local i a corredors humanitaris, després a un alto el foc total i en acabat a la pau", ha explicat Di Maio. El cap de la diplomàcia italiana ha afegit que el pla "sempre té en compte que hi ha un invasor i un envaït". Davant d'això, ha insistit en la idea que l'objectiu d'Itàlia és "facilitar el diàleg" i que el seu país "promourà iniciatives similars". A més, ha defensat que Roma promou aquesta iniciativa "basant-se en la seva credibilitat". "Hem donat suport al poble ucraïnès amb tots els nostres mitjans i això ens dona credibilitat per parlar de diàleg perquè no ens hem fet enrere per ajudar els ucraïnesos que van ser atacats", ha afegit.

Per la seva banda, el govern ucraïnès està "estudiant" la proposta italiana per assolir la pau en la guerra amb Rússia. Així ho ha afirmat aquest divendres Oleg Nikolenko, portaveu del Ministeri d'Exteriors d'Ucraïna: "La part italiana ha compartit la seva visió sobre les maneres de posar fi a la guerra de Rússia contra Ucraïna. Les propostes rellevants estan sent estudiades". També ha dit que el seu Ministeri dona la benvinguda a tots i cadascun dels esforços internacionals per restaurar la pau en territori ucraïnès. "Alhora, tota decisió política ha de basar-se en el respecte a la sobirania i integritat territorial d'Ucraïna en les seves fronteres reconegudes internacionalment", ha subratllat. Unes declaracions que semblen expressar dubtes sobre la idea de negociar al voltant de Crimea i el Donbass.