Els sindicats francesos han convocat per aquest dissabte una nova jornada de mobilitzacions contra la reforma de les pensions que endarrereix l'edat mínima de jubilació dels 62 anys als 64. La d'aquest dissabte és la quarta convocatòria des de l'inici de les protestes el passat 31 de gener.

Doncs bé, aquest dissabte, la ciutadania francesa vol demostrar que la seva gran capacitat de mobilització perdura en el temps. I és que, el passat 31 de gener, les forces de l'ordre van xifrar l'assistència a la manifestació central contra la reforma de les pensions en 1,27 milions de persones. I els organitzadors la van elevar fins als 2,5 milions.

Aquesta vegada, però, per primer cop, les prop de 250 marxes previstes arreu del país se celebren en dissabte per possibilitar que molts treballadors que no havien pogut manifestar-se en dies feiners se sumin al moviment. L'objectiu és superar el milió de persones als carrers.

A més a més, aquest cop, gairebé no s'han convocat vagues, fet que hauria de permetre desplaçaments per acudir a les manifestacions i superar així les xifres de dimarts passat, que va marcar una lleugera reculada en la participació, amb 757.000 manifestants segons la policia (dos milions, d'acord amb la Confederació General del Treball, CGT).

Els sindicats esperen una gran mobilització

El secretari general de la Confederació Francesa Democràtica del Treball (CFDT, primer sindicat del país), Laurent Berger, ha declarat que espera "una mobilització molt gran". Berger i el líder de la CGT (segon sindicat del país), Philippe Martínez, han aconseguit mantenir la força del moviment sindical a pesar de les diferents sensibilitats existents, ja que el primer és reformista i el segon rupturista. No obstant això, Martínez insisteix en la necessitat de dur a terme accions de protesta més dures com ara aturades convocades amb caràcter indefinit en sectors estratègics com els transports i l'energia.

Fins al moment, les manifestacions han transcorregut sense massa actes de violència, fet que ha impedit que l'executiu pugui utilitzar això com a argument contra la protesta. No obstant això, el president francès, Emmanuel Macron, ha fet crides a la "responsabilitat" als sindicats. I els sindicats li han respost que el "responsable" dels possibles desordres és ell. I és que Berger i Martínez retreuen al president francès que "faci orelles sordes" a les repetides mobilitzacions massives.

Els sindicats planegen més mobilitzacions

Després de les protestes convocades per aquest dissabte, els sindicats es reuniran per dissenyar la seva estratègia durant les setmanes vinents. De moment, ja han anunciat una altra jornada de vagues i manifestacions el 16 de febrer. I és probable que també convoquin la ciutadania el 7 i el 8 de març, un cop hagin acabat les vacances escolars d'hivern. 

Davant les massives mobilitzacions del poble francès, el govern afirma que sí que escolta el que es reclama als carrers. L'executiu francès també indica que ha estat capaç de fer modificar la reforma de pensions inicial. Però, realment, els canvis que ha fet l'Elisi responen, sobretot, a peticions dels parlamentaris conservadors dels Republicans, els vots dels quals seran clau perquè la reforma sigui aprovada.

Macron no té gens fàcil tirar endavant aquesta reforma del sistema de pensions, ja que  té en contra un sector de la població molt mobilitzat, tota l'esquerra en bloc, que participarà en la manifestació d'aquest dissabte amb els sindicats, i també l'extrema dreta de Marine Le Pen.