El president de Bielorússia, Alexandr Lukaixenko, ha assegurat aquest dimarts que la meitat de les armes nuclears tàctiques russes promeses pel Kremlin ja han estat desplegades al territori de l'antiga república soviètica.

"Més de la meitat de les armes nuclears que calia desplegar, ja han estat lliurades i emplaçades a diversos punts del país", ha dit Lukaixenko, citat per l'agència BELTA. El mandatari, que va fer aquestes declaracions durant la visita a la regió de Brest, que limita amb Ucraïna i Polònia, ha subratllat que les armes nuclears signifiquen "seguretat".

"No vulgui déu que hàgim d'usar aquestes armes. Sigui com sigui, espero que no passi. Nosaltres no entrem en cap hort, però, si us plau, no entrin al nostre. Nosaltres garantim la nostra seguretat amb ajuda dels nostres amics", ha assegurat.

Lukaixenko ha subratllat que els bielorussos són "gent pacífica", tot i que ha matisat que el seu poble porta combatent tota la seva història.

"No vull que el meu poble, especialment sota el meu comandament, combati. Ens estem preparant per defensar en qualsevol moment el nostre país", ha assenyalat.

Les armes nuclears que Putin cedeix a Bielorússia

Fa gairebé dos mesos, el president rus, Vladímir Putin, va anunciar l'arribada de les primeres armes nuclears a Bielorússia, procés que, va avançar, s'acabarà abans del 31 de desembre. 

Els ministres de Defensa de Rússia, Serguei Xoigú, i de Bielorússia, Víktor Jrenin, van subscriure a finals de maig a Minsk els documents que reglamenten l'emmagatzematge d'armes nuclears no estratègiques al territori de l'antiga república soviètica.

Minsk va explicar, al seu moment, que el país conserva desenes de sitges de l'època soviètica que s'havien de remoure i rehabilitat per acollir l'armament.

Rússia té el control de les armes

El passat mes de març, el cap del Kremlin va anunciar un acord amb Lukaixenko per al desplegament d'armes nuclears tàctiques al país veí, amb què ha accelerat els últims dos anys la integració de la política de defensa.

Militars bielorussos van rebre a l'abril formació a Rússia sobre l'ús de municions especials tàctiques per als míssils Iskander-M, capaços de portar no només armes convencionals, sinó també nuclears.

Aquell mateix mes s'havia completat l'entrenament de les forces bielorusses per operar avions d'atac Su-25, que van ser equipats per portar armes nuclears tàctiques.

El ministre rus de Defensa ha deixat clar que Moscou mantindrà en tot moment el control sobre les ogives i també es reserva la decisió del seu ús eventual. "Rússia no transfereix armes nuclears a la República de Bielorússia: el control sobre ells i la decisió d'utilitzar-los continua sent de la part russa", va emfatitzar al maig a Minsk. Putin va assegurar que el desplegament d'armes nuclears a Bielorússia és una mesura de "dissuasió" davant de l'amenaça que representa l'OTAN.

 

Imatge principal: el president bielorús, Alexandr Lukaixenko / Efe