Finalment i després de molts dubtes, Estats Units, la Unió Europea, el Regne Unit i el Canadà han acordat expulsar entitats bancàries russes del sistema de pagament internacional SWIFT. Es tracta, en paraules de la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula von der Leyen, de congelar les transaccions dels bancs russos i fer impossible que el seu banc central liquidi actius i els destini a la guerra contra Ucraïna. Els països de l'est d'Europa reclamaven des de fa dies l'exclusió total dels bancs russos, mentre que altres països com Alemanya, defensaven que fos "precisa i funcional". S'ha imposat la tesi germànica. Falta conèixer que entitats seran desconnectades del sistema.

Què és Swift?

La Societat per a Telecomunicacions Interbancàries Financeres Mundials, SWIFT, és el principal sistema de missatgeria que utilitzen els bancs per fer pagaments segurs i ràpids a través de fronteres nacionals. Permet fer transferències, confirmar pagaments o canviar divises de forma segura. D'aquesta manera els intercanvis comercials i financers discorren amb fluïdesa. SWIFT és el principal mecanisme de finançament el comerç internacional. Cada dia es fan milions de transaccions. El 2020 es van fer cada dia prop de 38 milions de transaccions, que van possibilitar acords per valor de milions de dòlars.

Què suposa ser expulsat de SWIFT?

Ser expulsat del sistema de pagaments SWIFT complica la possibilitat de fer intercanvis comercials i aconseguir liquiditat. Dificulta en extrem a les Institucions financeres russes enviar diners fora del país, cosa que impacta de manera directa a les empreses russes i els seus clients a l'estranger, en especial als negocis del petroli i el gas, que es fan en dòlars. Com que no es té accés a SWIFT, les transaccions comunes han de fer-se directament entre les entitats bancàries o reencaminar-les a través d'altres sistemes de la competència, cosa que augmenta els costos i provoca demores.

Per què s'ha tardat tant a adoptar la mesura?

Davant de l'hostilitat del Govern de Vladímir Putin respecte a Ucraïna, hi va haver qui va començar a proposar que s'expulsés els bancs russos del sistema SWITF. Des de diversos fòrums es va plantejar que la mesura no era del tot encertada en considerar que l'impacte en els negocis russos no seria tan gran i per contra podria perjudicar els interessos occidentals. Analistes van recordar que els bancs russos podrien optar per utilitzar altres vies per fer les transaccions o fer els pagaments a través de països que no estan afectats per la imposició de sancions, com la Xina. Un altre argument que ha pesat fins ara per expulsar bancs russos de SWIFT ha estat l'afectació en l'estatus del dòlar com moneda global de reserva i l'acceleració de l'ús de les criptomonedes com a alternativa. Finalment, han optat per aplicar la mesura.

S'ha expulsat abans algun país de SWIFT?

L'únic precedent de desconnexió es remunta a l'any 2012, quan es va expulsar de SWFIT als bancs iranians dins del paquet de sancions de la Unió Europea contra el programa nuclear de Teheran. Després de la desconnexió, l'Iran va perdre gairebé la meitat dels ingressos per exportació de petroli i el 30% del comerç exterior.

L'expulsió de bancs russos pot afectar altres països?

La mesura pot tenir conseqüències en l'economia europea. Rússia és una gran compradora de béns produïts a l'estranger, especialment als Països Baixos i Alemanya. També és la principal proveïdora de petroli cru, gas natural i combustibles fòssils sòlids de la Unió Europa. Igualment, dificultaria la recuperació dels crèdits concedits a l'administració o empreses russes. Només el sector bancari rus deu uns 120.000 milions de dòlars, 250.000 a bancs italians i francesos, segons el Bank for International Settlements (BIS).

Qui és el propietari de Swift?

La Societat per a Telecomunicacions Interbancàries Financeres Mundials, SWIFT, va ser fundada en la dècada de 1970. És una cooperativa de milers d'institucions que utilitzen el servei. Establerta a Bèlgica, funciona principalment com un servei per als seus membres.