Rússia necessita més aliats i busca suports per a la guerra amb Ucraïna. Desenes de caps d'Estat africans participaran en la cimera Rússia-Àfrica que se celebra dijous i divendres a Sant Petersburg, en un moment en què el Kremlin intenta millorar els vincles amb la resta del món, després de l'acció d'Occident per la guerra d'Ucraïna. 

En l'ordre del dia hi ha, com no podria ser d'una altra manera, temes crucials per a l'Àfrica com la importació de cereals russos o el futur del grup de seguretat privat Wagner, soci influent de països com la República Centreafricana (RCA) o Mali, entre d'altres. Allà, els mercenaris cooperen amb les forces nacionals i han estat acusats de nombrosos abusos contra la població.

I és que l'acord del gra entre Ucraïna i Rússia també afecta l'Àfrica. Els estómacs de milions de persones a l'Àfrica depenen d'aquests cereals: només el 2020, els països del continent –sobretot Egipte, Sudan, Nigèria, Tanzània, Algèria, Kenya i Sud-àfrica– van gastar al voltant de 4.000 milions de dòlars per importar productes agrícoles des de Rússia, segons el Centre de Comerç Internacional (ITC, en anglès).

La guerra d'Ucraïna ha provocat un daltabaix a l'Àfrica

Però, des de l'inici de la guerra d'Ucraïna, els obstacles a les cadenes de subministrament i la pujada dels preus d'aliments bàsics s'han sumat a la llista de problemes que agreugen la seguretat alimentària dels africans, amenaçada també per la crisi climàtica. Tal com destaca Efe, l'arribada d'aquests productes és vital tant per als ciutadans del continent com per als seus mandataris, que veuen la fam com un nou obstacle per a l'estabilitat dels seus governs.

També és important aquesta cimera per a Moscou, que probablement la farà servir per intentar acostar-se encara més a un continent que destaca com el bloc més nombrós de votants de l'Assemblea General de les Nacions Unides, amb 54 països sobirans representats.

La presència de Rússia a l'Àfrica

Rússia, tot i això, encara no té una presència tan marcada al continent. El país eurasiàtic només representa l'1% de les inversions estrangeres directes al continent, segons les últimes dades de la Conferència de l'ONU sobre Comerç i Desenvolupament (UNCTAD). I precisament per això, Moscou vol ampliar el percentatge. Un dels motius principals pels quals el Kremlin ha enviat nombroses delegacions de visita en els últims mesos. La majoria, tal com destaca la mateixa agència, encapçalades per Serguei Lavrov. 

Occident no veu amb bons ulls la trobada

Ara bé, aquesta nova ronda de contactes entre Rússia i Àfrica també ha generat neguit. En aquest sentit, el portaveu presidencial del país, Dmitri Peskov, ha lamentat aquesta mateixa setmana “pressions sense precedents” per part de Washington i París per evitar aquestes trobades. 

La mateixa agència de notícies Efe recorda que no és la primera trobada entre Rússia i Àfrica. Es tracta de la segona cimera, després de la que es va celebrar l'octubre del 2019 a la ciutat balneari russa de Sotxi amb el lema “Per la pau, la seguretat i el desenvolupament”, la mateixa consigna d'aquest any.