Els drons russos continuen atacant els ports d'Ucraïna. Aquesta vegada, els perjudicats han estat els ports de Reni i Izmail, al Danubi, destruint magatzems de gra i altres instal·lacions, mentre que Moscou semblava intensificar els seus intents d'escanyar les exportacions agrícoles d'importància mundial de Kíiv. 

Els atacs que fan servir els drons, provinents de l'Iran, continuen la retirada de Rússia aquest mes de l'acord del Mar Negre, que permetia a Ucraïna exportar el gra i les amenaces de Moscou i Kíiv d'apuntar als transportistes civils que visiten els ports. Funcionaris ucraïnesos han dit que uns 15 drons han estat llençats contra magatzems al riu Danubi durant la nit i sis persones han resultat ferides, destaca el diari britànic The Guardian

Però cal buscar el rerefons. "Rússia ha colpejat un altre magatzem de gra ucraïnès durant la nit", ha escrit a Twitter el ministre de Relacions Exteriors d'Ucraïna, Dmitro Kuleba, sense identificar la ubicació de l'objectiu. "Rússia intenta obtenir concessions mantenint com a ostatges 400 milions de persones. Faig una crida a totes les nacions, en particular a Àfrica i Àsia, que són les més afectades per l'augment dels preus dels aliments, que organitzin una resposta global unida al terrorisme alimentari". 

Rússia vol fer "que el món mori de gana"

En comentar sobre els atacs, el governador de la regió ucraïnesa d'Odessa, Oleh Kiper, ha dit a la televisió ucraïnesa que “Rússia està intentant bloquejar completament l'exportació del nostre gra i fer que el món mori de gana”.

Els atacs amb avions no tripulats segueixen en augment per part de Rússia, sobretot, a la infraestructura associada amb les exportacions de grans d'Ucraïna a l'última setmana. Hi ha hagut atacs diaris des que Moscou es va retirar de l'acord del Mar Negre, fins i tot a les instal·lacions portuàries clau a Odessa, que havien estat fonamentals per a l'acord.

Un vídeo publicat a les xarxes socials va mostrar grans explosions al port de Reni, que és a uns 5 km de la frontera amb Romania, membre de l'OTAN.

L'acord de grans, que requeria que els vaixells amb destinació als ports d'Ucraïna fossin inspeccionats abans d'atracar, havia permès l'enviament segur de grans des del sud d'Ucraïna després que els vaixells russos van bloquejar els ports. Al seu dia, aquest fet va provocar una crisi alimentària mundial.

Tal com destaca el mateix diari britànic, el Danubi ha crescut en importància durant el conflicte d'Ucraïna, ara bé, només pot substituir el 50% de la capacitat del port d'Odessa, a causa de la profunditat més baixa de la via fluvial.

 

Imatge principal: míssils russos cauen sobre la ciutat ucraïnesa d'Odessa / Efe