El president rus, Vladímir Putin, ha fet detenir el general rus Serguei Surovikin, a qui acusa de col·laborar amb la maniobra militar del grup Wagner sobre Moscou, segons informa Moscow Times. El diari The New York Times havia informat precisament aquest dimecres que el general Surovikin, cap adjunt de les forces russes a Ucraïna i l'únic comandament militar a qui Yevgueni Prigojin, el cap de Wagner, deia respectar, en realitat en coneixia per endavant els plans i no els va comunicar.

El conegut com a general Harmagedon per la mà dura, va actuar fins dissabte d'enllaç al front entre la cúpula militar a Moscou i el cap de Wagner, però també va ser dels primers comandaments que va emetre encara divendres a la nit, quan va començar la rebel·lió, una crida als mercenaris perquè desistissin dels seus plans. "Al voltant d'aquests esdeveniments ara hi haurà moltes especulacions i conjectures. Crec que això és un d'aquests exemples", havia dit al matí el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov.

Tot i haver-se tancat el cas penal contra l'empresari de 62 anys de Sant Petersburg, Putin ha suggerit aquest dimecres que Prigojin pot no estar lliure de persecucions judicials en el seu exili a Bielorússia. Ha insinuat que se li investigaran els negocis i si hi ha hagut "robatoris" en els contractes multimilionaris de càtering per a l'Estat i les Forces Armades que s'ha adjudicat una de les seves empreses, Concord. Prigojin té registrades al seu nom sis empreses, mentre que altres companyies estan vinculades a ell i a la seva família, com restaurants i hotels.

Putin "està intentant presentar el financer del Grup Wagner com a corrupte i mentider per destruir-ne la reputació entre el personal de Wagner i dins de la societat russa", ha indicat avui el nord-americà Institut per a l'Estudi de la Guerra (ISW). I és que Prigojin ha guanyat en suport popular des que va començar a denunciar en àudios i vídeos el "caos" rus a la guerra a Ucraïna i a criticar la gestió i "corrupció" dels "buròcrates" de Defensa.

El president rus ja va assegurar dimarts que el finançament del grup Wagner, que es va rebel·lar contra la cúpula militar russa el cap de setmana passat, corria plenament a càrrec del pressupost estatal. "El manteniment del Grup Wagner corria plenament a càrrec de l'Estat, del Ministeri de Defensa i les arques estatals", va indicar Putin en una reunió amb militars russos al Kremlin. "Nosaltres financem completament aquest grup", va insistir. 

També va dir als membres dels serveis de seguretat de Rússia que "essencialment van impedir una guerra civil" en actuar "clarament i coherentment" durant el motí armat de Prigojin dissabte. "La gent i l'exèrcit no estaven del costat dels amotinats", va dir Putin, parlant a fora del Kremlin davant dels caps del principal servei de seguretat nacional de Rússia, inclòs el ministre de defensa, Sergei Xoigú, a qui Prigojin havia tractat d'enderrocar amb el seu aixecament.