ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
El president rus, Vladímir Putin, ha contraatacat les restriccions dels Estats Units, que ha tancat les importacions de petroli, gas i carbó rus. El Kremlin ha anunciat un decret mitjançant el qual es regula la prohibició d'importar o exportar productes o matèries primeres en base d'una llista de països que encara ha de determinar el govern rus. Aquestes mesures, segons l'agència de comunicació de Moscou, estaran vigents fins al 31 de desembre de 2022. Putin ha restringit "les exportacions fora del territori de la Federació Russa i les importacions al territori de la Federació Russa de productes i matèries primeres segons les llistes determinades pel govern rus".

El decret estableix que "les mesures previstes per la clàusula 1 del decret no s'aplicaran als productes i matèries primeres exportats fora del territori de la Federació de Rússia i importats al territori de la Federació de Rússia per ciutadans de la Federació de Rússia, ciutadans estrangers i persones sense ciutadania per a ús personal". El govern rus ha estat autoritzat a determinar les especificitats de l'aplicació de les mesures previstes per la clàusula 1 del decret pel que fa a determinats tipus de productes i matèries primeres, així com pel que fa a determinades persones jurídiques i persones físiques.

Les restriccions dels EUA

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha anunciat aquest dimarts que prohibeix les importacions de petroli, gas natural i carbó procedents de Rússia. En una compareixença institucional des de la Casa Blanca, el president nord-americà ha precisat que aquest veto "significa que el petroli rus no serà acceptat als ports dels EUA" i ha afegit que el país es pot permetre fer aquest pas assegurant que estan treballant amb una estratègia "a llarg termini" per deixar de dependre completament de l'energia russa. 

Durant la intervenció, Biden també ha parlat sobre les sancions imposades fins ara a Rússia celebrant que estan "afectant molt l'economia russa". En aquest sentit, ha recordat que "un ruble val ara menys d'un centau de dòlar i hem evitat que el Banc Central de Rússia faci que el ruble valgui més. Ja no poden fer negoci amb la resta del món. Això afectarà el seu exèrcit en els pròxims anys", ha celebrat. Davant d'aquestes noves sancions, però, el president ja ha avisat que el preu de la benzina augmentarà, però ja ha avisat que aquest nou augment vindrà acompanyat de mesures perquè no sigui tan marcat i ja ha avisat a les petrolieres que "no hi ha cap excusa per exercir un augment de preu exagerat i beneficiar-se del conflicte".

Biden també ha aprofitat per recordar que la crisi energètica que viu el món arran de la guerra entre Rússia i Ucraïna "recorda que hem de ser independents en l'àmbit energètic a llarg termini. No és sostenible dependre del gas rus, i tot això ha d'accelerar la transició cap a l'energia neta. Transformar la nostra economia i tenir cotxes elèctrics sí que pot ajudar. Hem de ser líders mundials en la producció i exportació d'energia neta" ha asseverat el president. 

En la mateixa línia s'ha pronunciat aquest mateix dimarts, des d'Estònia, el secretari d'Estat nord-americà, l'equivalent al ministre d'Exteriors, Antony Blinken, que ha declarat que els països de la Unió Europea (UE) han de reduir la seva dependència energètica de Rússia, ja que amb la crisi a Ucraïna s'ha demostrat que Moscou la utilitza com "una arma". "És imperatiu que hi hagi finalment un moviment per a reduir aquesta dependència", ha insistit Blinken que al mateix temps que ha assegurat que els EUA ja treballen amb la UE per a garantir que hi hagi un "subministrament energètic estable" en el món.