Putin ho ha tornat a fer. El president rus, Vladímir Putin, ha rendit un homenatge especial al tsar Pere el Gran el dia que es commemoren 350 anys del seu naixement. Més enllà de l'aniversari, ha establert un curiós paral·lelisme i ha descrit com a missions històriques bessones per recuperar terres russes. "Pere el Gran va lliurar la gran guerra al nord durant 21 anys. Semblaria que estava en guerra amb Suècia, que els va treure alguna cosa. No els va treure res. Va tornar (el que era de Rússia)", ha exposat Putin aquest dijous, després de visitar una exposició dedicada al tsar. En comentaris televisats hauria comparat la campanya de Pere el Gran amb les accions militars actuals de Rússia. "Aparentment, també ens ha tocat a nosaltres tornar (el que és de Rússia) i enfortir (el país). I si partim de la base que aquests valors formen part de la base de la nostra existència, certament aconseguirem resoldre les tasques a les quals ens enfrontem".

Putin, que ja fa 23 anys que va arribar al poder, ha buscat en repetides ocasions justificar les accions de Rússia a Ucraïna. Per ara, el seu exèrcit ha devastat ciutats, matat a milers de civils i obligat a fugir a milions de persones, en proposar una visió de la història que afirma que Ucraïna no té un país nacional real, ni tampoc identitat ni tradició d'estat. Pere el Gran va governar durant 43 anys i va donar el seu nom a una nova capital, Sant Petersburg, la ciutat natal de Putin, que va ordenar construir en un terreny que va conquistar de Suècia. 

Va ser un projecte que va costar la vida de desenes de milers de persones, reclutats com a treballadors forçats per construir la “finestra a Europa” de Pere als pantans de la costa del Mar Bàltic, destaca Reuters. Abans de la visita de Putin a l'exposició, la televisió estatal ha emès un documental que elogiava Pere el Gran com un líder militar dur, que va expandir enormement el territori rus a costa de Suècia i l'Imperi Otomà amb l'exèrcit i l'armada modernitzats que va construir.

Els paral·lelismes de Putin

Casualitat? En els últims anys, l'interès de Putin per la història de Rússia ha anat agafant més importància en les seves aparicions públiques. De fet, l'abril del 2020, en ple confinament pel coronavirus, va provocar cert desconcert en alguns sectors quan va comparar la pandèmia amb les invasions nòmades turques del segle IX a la Rússia medieval durant un discurs televisat. El juliol de 2021, el Kremlin va publicar un assaig de gairebé 7.000 paraules de Putin, titulat “Sobre la unitat històrica de russos i ucraïnesos”, en què argumentava que Rússia i Ucraïna eren una sola nació, artificialment dividida. Va establir les bases per al seu desplegament de tropes a Ucraïna al febrer. Les casualitats no semblen existir per a Putin. Moscou va intentar justificar la seva guerra a Ucraïna dient que estava enviant tropes a l'altra banda de la frontera per desarmar i “desnazificar” el seu veí, una afirmació infundada.

Lenin vs. Stalin

En el període previ al llançament que Rússia anomena la seva "operació militar especial", Putin va deixar anar un dard. I va culpar Vladímir Lenin, el fundador de la Unió Soviètica, per crear Ucraïna en allò que Putin va dir que era històricament territori rus, i per plantar la llavor de l'eventual col·lapse de l'URSS.

Per contra, el líder rus va elogiar cautelosament Ióssif Stalin per crear “un estat estrictament centralitzat i absolutament unitari”, fins i tot quan va reconèixer l'historial de repressió “totalitària” del dictador soviètic.

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, durant els actes de celebració dels 350 anys del naixement de Pere el Gran / Efe