Rússia no descansa i busca reunions permanents amb qui faci falta. Després d'una reunió d'alt voltatge amb el líder nord-coreà, Kim Jong-un, ara fa unes setmanes, i d'una nova trobada amb el president bielorús, Alexandr Lukaixenko. Aquest dimecres, ha tocat teixir aliances amb l'Afganistan. Precisament per aquest motiu, una delegació del govern de facto dels talibans, encapçalada pel ministre d'Afers Estrangers, Mawlawi Amir Kham Muttaqi, s'ha reunit amb un assessor del president rus, Vladímir Putin, per conversar sobre les relacions bilaterals. Ara bé, malgrat les especulacions, encara no hi ha reconeixement oficial de la trobada, tal com destaca Efe. 

Durant la reunió, Muttaqi va emfatitzar a l'assessor rus Ruslan Edelgeriev el resultat positiu en les relacions polítiques i econòmiques entre els dos països, producte de "mesures pràctiques al camp del comerç i altres camps diversos", ha informat a la xarxa social Twitter el portaveu del Ministeri d'Exteriors afganès, Abdul Qahar Balkhi. "Les relacions entre els dos països són creixents i importants", ha destacat.

Els temes de conversa que ha posat sobre la taula l'Afganistan

Segons Balkhi, i com recull Efe, Muttaqi ha parlat dels èxits dels dos darrers anys en matèria de prevenció de drogues, tractament d'addictes, enfortiment de la seguretat, lluita contra el gihadisme i control de les fronteres de l'Afganistan. Els talibans, a més, asseguren que Edelgeriev va valorar els èxits dels talibans i va expressar la disposició del govern rus a ajudar el poble afganès en diferents camps.

Al final de la reunió, les dues parts han posat sobre la taula temes com "el canvi climàtic, l'educació, el comerç, l'agricultura, la indústria, l'esport, i van emfatitzar els viatges bilaterals i l'enfortiment de les relacions", segons ha destacat.

Per què els talibans són a Moscou?

La delegació dels talibans es troba a Rússia per participar en una ronda de reunions sobre l'Afganistan sota el "format de Moscou", que tindrà lloc divendres que ve i que cobra especial rellevància, ja que ofereix la possibilitat de discutir el reconeixement, l'ajuda per a l'estabilitat i la cooperació amb els països del voltant.

Els talibans no han estat reconeguts oficialment per cap govern estranger, i Rússia i la Xina "s'han mostrat oberts pel que fa al seu desig d'estrènyer vincles amb els talibans, especialment per al seu reconeixement", va assenyalar l'analista afganès Saeed Walid Agha, i com destaca la mateixa agència.

La Xina ha estat el primer país a designar un ambaixador a l'Afganistan d'ençà que els talibans van reprendre el poder el 2021, un nomenament que va ser informat pels talibans i vist com una possibilitat perquè altres nacions segueixin el mateix camí.