El president xilè, Gabriel Boric, ha informat aquest diumenge que ha pujat a 64 el nombre de persones que han mort en els devastadors incendis que estan consumint la regió de Valparaíso, a cent quilòmetres a l'est de Santiago, i ja ha avisat que la xifra "creixerà significativament". "És la tragèdia més gran que hem viscut com a país des del terratrèmol del 27 de febrer de 2010", ha afirmat el mandatari, que ha decretat dol nacional durant dos dies a partir del dilluns. Des de Quilpué, una localitat molt afectada per les flames, Boric ha indicat que "una de les urgències més apressants és recuperar els cossos de les persones que han mort". L'alcaldessa de Vinya de la Mar, una de les ciutats més afectades pel foc, ha dit poc abans que el Municipi compta un saldo provisional de 372 persones desaparegudes.
Segons l'últim informe de la Corporació Nacional Forestal (CONAF), hi ha almenys set incendis actius actualment a Valparaíso, sent el de major magnitud el de la Reserva Lago Peñuelas/Las Tablas, al costat de la principal autopista de la zona, que ja ha cremat prop de 9.300 hectàrees. Aquest incendi, al costat del qual es desenvolupa en El Moscoso, amb 1.350 hectàrees abrasades, preocupa especialment per la seva virulència i la seva proximitat a zones densament poblades. Es calcula que hi ha entre 3.000 i 6.000 habitatges afectades pel foc i el Ministeri de Salut va decretar l'alerta sanitària en la zona.
Les autoritats tenen l'esperança que la millora en les condicions climàtiques que s'estan enregistrant aquest diumenge, amb un lleu descens en les temperatures i un augment de la humitat, ajudin a controlar els focus que continuen actius i permetin als serveis de rescat entrar en les zones més devastades. "La prioritat d'avui és salvar vides, atendre els ferits i controlar els focus actius", ha indicat Boric, qui ha decidit "mantenir el toc de queda tot el que sigui necessari sense cap mena de complex" en diverses localitats per a facilitar les tasques d'evacuació.

Es consolida la hipòtesi del foc intencionat
Per la simultaneïtat dels focs i el lloc on es van iniciar, les autoritats creuen que diversos incendis podrien haver estat intencionats. "Resulta difícil pensar que poguessin existir persones tan miserables i malvades capaces de generar tanta mort i dolor, però si aquestes persones existeixen les buscarem, les trobarem i hauran d'enfrontar el repudi no solament la societat sencera, sinó que també tot el pes del dret i la llei", ha afegit el president xilè.
La Unió Europea allarga la mà
L'alt representant de la Unió Europea per a Afers exteriors, Josep Borrell, ha oferit aquest diumenge a Xile l'ajuda del bloc comunitari per a afrontar l'onada d'incendis que estan assolant al país llatinoamericà. "Xile s'enfronta de nou a devastadors incendis amb nombroses víctimes mortals, recordant-nos els estralls de la sequera i el clima. Trasllat el meu suport i solidaritat al govern i poble xilè, la UE està llesta per a col·laborar i brindar ajuda en aquests moments difícils", ha assegurat Borrell en un missatge publicat en la xarxa social 'X' (Twitter).
#Chile se enfrenta de nuevo a devastadores incendios con numerosas víctimas mortales, recordándonos los estragos de la sequía y el clima. Traslado mi apoyo y solidaridad al gobierno y al pueblo chileno.
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) February 4, 2024
La UE está lista para colaborar y brindar ayuda en estos momentos difíciles
Fonts comunitàries han explicat a EFE que l'ajuda de la Unió Europea no pot activar-se fins que Xile no ho demani formalment a Brussel·les, i que les eventuals actuacions que els Vint-i-set duguin a terme dependran del tipus d'assistència que sol·liciti el país llatinoamericà. Una possibilitat implicaria demanar l'activació del mecanisme de protecció civil de la UE, una reserva europea amb mitjans de transport, equips mèdics i equipaments logístics, entre altres, pensada per a la seva posada en marxa immediata en cas de catàstrofes, tant dins com fora de les fronteres europees.