El referèndum per a la independència de Nova Caledònia ha acabat amb la imposició del "no" davant del "sí". Són uns resultats que Emmanuel Macron, president de França, no només ha reconegut, sinó que ha celebrat en un tuit. El president a l'exili Carles Puigdemont ha respost a aquest missatge de Macron assenyalant les peculiaritats del referèndum: "més del 43% de participació i amb més del 90% de suport a l'opció guanyadora, i amb el boicot d'una de les dues parts en conflicte...". Fet que no han impedit a l'Estat francès donar-lo "per bo". 

Les xifres de participació, l'ampli marge de victòria d'una de les opcions i el boicot dels comicis poden recordar al referèndum de l'1 d'octubre de 2017. El president Puigdemont adjunta en el seu tuit dues fotografies dels resultats dels dos referèndums. Per una banda, els resultats de l'1-O mostren que hi va haver un 43,03% de participació i l'opció guanyadora, el "sí", va obtenir el 90,18% dels vots. Per altra banda, a Nova Caledònia la participació ha estat del 43,87% i el "no" ha rebut un 96,50% dels vots. 

TUIT puigdemont macron nova caledonia

La diferència entre un referèndum d'independència i l'altre, rau en la legitimitat que els dona cada Estat. Per França els resultats són acceptables, des de l'Estat espanyol s'ha deslegitimat el resultat de l'1 d'octubre en moltes ocasions. 

Els independentistes rebutgen el resultat

El referèndum d'aquest diumenge es tractava, en principi, de la decisió definitiva sobre la independència de Nova Caledònia, segons els Acords de Matignon, del 1998. El text deixava per escrit que, si no prosperava el primer ni tampoc el segon referèndum, se'n celebrarien fins a un màxim de tres. Tots de manera successiva.

La primera consulta, el 2018, va resultar amb una victòria del 56,7% dels vots favorables a mantenir-se en territori francès. I el segon referèndum, que es va fer dos anys més tard, en canvi, el 'no' va veure reduït el seu avantatge i el suport va caure fins al 53,3% dels sufragis.

El passat diumenge tocava fer el tercer referèndum, però el moviment independentista no ho trobava just. El motiu? El coronavirus. L'impacte de la covid i, en especial, de la variant delta, ha estat molt dur per al país, deixant 270 morts en les darreres setmanes. França, tanmateix, es van negar a acceptar la proposta i van decidir tirar endavant el referèndum sense el vistiplau de gran part de la ciutadania. 

Per aquest motiu el moviment independentista de Nova Caledònia han rebutjat aquest dilluns la legitimitat i la validesa del referèndum efectuat la vigília en aquest arxipèlag francès del Pacífic. 

 

Imatge principal: El presidet a l'exili Carles Puigdemont al Parlament Europeu / Efe