El nombre de morts a conseqüència dels devastadors incendis a la regió de Valparaíso, a 100 quilòmetres a l'oest de Santiago de Xile, ja ha augmentat a 112. Del total, només se n'han pogut identificar 32, segons ha informat el sotssecretari d'Interior xilè, Manuel Monsalve. Després de la trobada amb el Comitè de Gestió del Risc de Desastres (Cogrid) i amb les últimes dades aportades pel Servei Mèdic Legal (SML), Monsalve ha apuntat que fins a 40.000 persones han quedat afectades per la destrucció dels seus habitatges. Segons les primeres anàlisis, a Viña del Mar hi hauria 12.122 habitatges afectats, mentre que a Quilpué —un altre dels epicentres de l'incendi— n'hi hauria 2.700. Per la seva banda, el president xilè, Gabriel Boric, ha afirmat que "és la tragèdia més gran que hem viscut com a país des del terratrèmol del 27 de febrer del 2010". 

Incendis intencionats

Les autoritats xilenes han afirmat que s'espera que les condicions climàtiques es mantindran durant la jornada d'aquest dilluns per facilitar les labors d'extinció: "El principal canvi és que deixarem de tenir condicions extremes, es mantindran altes temperatures, però no extremes, i tindrem nuvolositat als matins, la qual cosa és més favorable per al control d'incendis", ha explicat. Els pronòstics apunten que, si el clima i les tasques es mantenen, el focus de magnitud més gran, el de la reserva Lago Peñuelas/Las Tablas, al costat de la principal autopista de la zona, que ja ha cremat prop de 8.500 hectàrees, i el del Moscoso, a Quilpué, amb 1.550 hectàrees abrasades, podrien ser controlats durant els pròxims dies.

"No hi ha risc imminent per a la vida de les persones, però estan actius i s'hi continua treballant", ha afegit Monsalve. El govern de Xile ha decidit avançar el toc de queda des de les 18.00, hora local, als sectors que encara no han estat evacuats de les localitats de Quilpué, Villa Alemana, Limache i Viña del Mar, una mesura que pretén facilitar les tasques de rescat i buidar les vies d'evacuació. Per la simultaneïtat dels focs i el lloc on es van iniciar, les autoritats creuen que diversos incendis podrien haver estat intencionats. "Resulta difícil pensar que pugui haver-hi persones tan miserables i malvades capaces de generar tanta mort i dolor; però, si aquestes persones existeixen, les buscarem, les trobarem i hauran d'afrontar no només el repudi de tota la societat sinó també tot el pes del dret i la llei", va assegurar Boric aquest diumenge, que va decretar dos dies de dol nacional a partir d'aquest dilluns.

165 actius a Xile 

Segons el balanç lliurat per Monsalve, hi ha 165 incendis comptabilitzats al país, 11 més que el dissabte, dels quals 40 continuen en actiu, 112 estan controlats i quatre estan extingits. Si bé hi ha focs de menor intensitat a pràcticament totes les regions del centre i sud del país, la tarda d'aquest diumenge van saltar les alarmes per un incendi forestal a la comuna de Galvarino, a la regió meridional de La Araucanía que, segons va informar el sotssecretari, fins ara ha calcinat deu hectàrees i ha requerit l'evacuació dels veïns de la zona. "Hi ha afectació a terrenys agrícoles, però no hi ha afectació a cases en aquests moments", va afegir l'autoritat sobre aquest nou focus. "El combat contra els incendis s'està lliurant a diferents llocs de Xile. No hi haurà cap indret que quedi desprotegit", va concloure.

Per la seva banda, la ministra de l'Interior de Xile, Carolina Tohá, ha apuntat que ja és l'incendi que ha generat més pèrdues humanes. En relació amb la possible intencionalitat dels incendis, ha advertit que "hi ha antecedents seriosos sobre l'origen del més greu d'aquests incendis". En aquest sentit, s'ha lamentat: "això és motiu de gran preocupació" perquè un incendi que "provoca aquesta devastació i aquesta pèrdua de vides humanes, originat intencionalment per altres persones, és una alarma social de la màxima gravetat".