Josep Borrell causa malestar en un discurs sobre Israel i Gaza. En un polèmic discurs pronunciat per l'alt representant d'afers exteriors de la Unió Europea, Josep Borrell, durant el Fòrum EU-NGO sobre Drets Humans, alguns assistents han abandonat la sala en senyal de disconformitat. L'enrenou s'ha generat quan Borrell ha equiparat els atacs de Hamàs a Israel amb el que ha descrit com "matança" a Gaza per part de l'exèrcit israelià. L'alt representant ha afirmat que el nombre de víctimes supera els 15.000, tot i assenyalar la manca de dades precises i que molta gent podria trobar-se "sota les runes".

"Hi ha persones abandonant la sala", ha advertit la persona que estava al seu costat. "Per què?", ha preguntat l'alt representant, abans d'afirmar: “Potser he dit una cosa inconvenient, però l'ONU ha dit clarament que el que ha passat en un cas va ser una matança i que el que està passant a Gaza és una altra. No es pot acceptar aquest alt nombre de baixes de civils, a pesar que Israel té dret a defensar-se. Un horror no justifica un altre horror”.

Durant el seu discurs, l'alt representant ha insistit en la necessitat de "no justificar els horrors comesos" per cap de les parts involucrades. Ha afirmat que tot i que Israel té el dret de defensar-se, "no es pot acceptar" el nombre elevat de víctimes civils a Gaza. Aquesta posició va provocar reaccions contradictòries a l'audiència. Borrell va posar l'èmfasi en la importància d'analitzar i abordar les violacions de drets humans, independentment de la part responsable. No obstant això, els seus comentaris provocatius van generar un debat intens sobre la interpretació dels fets en un conflicte que ha estat font de tensions i divisions durant dècades.

Hamàs assegura que Israel "ataca hospitals deliberadament" per deixar-los fora de servei

El Ministeri de Salut de Gaza, controlat per Hamàs, ha acusat Israel d'atacar intencionalment hospitals per tancar-los, creant un “cercle de mort” per als palestins ferits i desplaçats. "L'ocupació israeliana està bombardejant deliberadament hospitals a Gaza per deixar-los fora de servei", ha dit el portaveu del Ministeri de Salut, Ashraf al-Qudra, afegint que estava provocant un "cercle de mort" per als treballadors mèdics, juntament amb els desplaçats i els ferits. Al-Qudra va afegir que Israel havia bombardejat diverses zones on els palestins desplaçats es refugiaven a prop de la ciutat de Gaza, inclosa l'escola Salah ud-Din, un edifici a prop de l'Hospital Baptista i una plaça abarrotada.