Desenes de ciutats dels Estats Units, de nord a sud i de l'Atlàntic al Pacífic, han estat escenari aquesta nit de violents aldarulls en protesta per la mort de George Floyd, el nou cas de violència policial contra afroamericans al país. Diverses ciutats han hagut d'establir tocs de queda davant de l'amenaça destructiva de les manifestacions i en diversos estats s'ha arribat a desplegar la guàrdia nacional.

A Indianapolis (nord) una persona ha mort i almenys unes altres dues han rebut trets en el transcurs de les protestes que han tingut lloc en el centre d'Indianapolis, segons ha explicat en roda de premsa el cap de la Policia de la ciutat, Randal Taylor, en declaracions recollides per la CNN. Les autoritats no han donat de moment més detalls de com va ser el tiroteig i han demanat als ciutadans que evitin la zona dels incidents.

Floyd va morir després que un policia blanc l'immobilitzés, ja emmanillat, amb el genoll al coll durant diversos minuts, malgrat els seus precs que no podia respirar, en una escena gravada per un vianant. La indignació per aquest fet s'ha anat propagant des de Mineápolis, on es va produir, a altres ciutats.

Una trentena de ciutats, entre elles Nova York, Los Angeles, Chicago, Cleveland, Miami, Dallas i fins i tot Washington DC, on els incidents han arribat davant la Casa Blanca, han estat escenari aquest dissabte de greus aldarulls i enfrontaments entre manifestants i policies.

Polèmiques amenaces de Trump

"Entenc el dolor que sent la gent. Donem suport al dret dels manifestants pacífics i escoltem les seves súpliques, però el que estem veient als carrers de les nostres ciutats no té res a veure amb la justícia o la pau", va dir el president dels Estats Units, Donald Trump, en Florida, on va assistir al llançament d'un coet tripulat cap a l'Estació Espacial Internacional (EEI).

"La memòria de George Floyd és deshonrada per esvalotadors, saquejadors i anarquistes. La violència i el vandalisme són liderats per l'Antifa (moviment antifeixista) i altres grups radicals d'esquerra que terroritzen gent innocents, destruint llocs de treball, danyant negocis i cremant edificis", va agregar.

Trump es va mostrar més conciliador, no obstant això, que divendres a la matinada quan, després de qualificar de "pinxos" als manifestants, va assegurar que "quan comencen els saquejos, comencen els tirotejos", la qual cosa va ser interpretat com una amenaça de disparar-los. També va amenaçar d'activar l'Exèrcit "molt ràpid" si li ho demanen per sufocar les revoltes, la qual cosa no seria la primera vegada, ja que el 1992, en altres aldarulls racials a Los Angeles (Califòrnia), els militars van donar suport a la Policia.

Enduriment de les resposta policíaca

La Policia sembla haver anat endurint la seva resposta a les protestes, inclosos atacs contra els periodistes que les cobreixen, com les denunciades en els últims dies a Louisville, Las Vegas, Atlanta, Washington i Mineápolis, on aquesta nit han colpejat i han intentat detenir un grup d'informadors. També a Nova York, un cotxe patrulla va arrossegar als manifestants que es trobaven tancant-li el camí darrere d'una tanca, el que va caldejar encara més els ànims i va revifar la indignació contra la violència policial.

George Floyd Estats Units protestis - EFE

Els detinguts en les protestes, que en molts llocs van acompanyades d'incendis de vehicles, ruptura d'aparadors de comerços, actes de vandalisme i saquejos, es compten per centenars. El toc de queda imposat a moltes ciutats no ha servit per dissuadir als manifestants, com tampoc no els ha apaivagat l'expulsió dels policies implicats, l'arrest i processament de l'agent Derek Chauvin, qui va pressionar el coll de Floyd amb el seu genoll, o l'anunci d'avui de Trump de l'obertura d'una investigació per determinar si es van violar els seus drets civils.

Tampoc no ha estat dissuasiva l'activació de la Guàrdia Nacional, un cos de reserva, per donar suport a les policies locals, a Minesota, Geòrgia, Kentucky, Wisconsin, Colorado, Ohio i Utah. De fet, com ha ocorregut de nou avui a Mineápolis, els manifestants solen congregar-se a l'hora que comença al toc de queda nocturn, aquesta vegada a la zona del Cinquè Districte, on divendres una sucursal bancària i una comissaria van ser incendiades.


A les diferents ciutats es repeteixen així les escenes de cotxes policials incendiats, carreteres bloquejades, aparadors trencats i el llançament de còctels molotov, així com la resposta policial amb gasos lacrimògens i bales de goma contra els manifestants. Els incidents van recordar i van fer témer que es repetissin els greus aldarulls de 1992 per l'absolució dels policies blancs que van donar una pallissa a l'afroamericà Rodney King, que es van saldar amb més de 50 morts i 2.000 ferits.