ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Pena capital. Prorussos de Donetsk ha condemnat a mort dos britànics i un marroquí que lluitaven amb Ucraïna, segons ha informat l'agència local de notícies DAN. Concretament, el Tribunal Suprem de l'autoproclamada república popular de Donetsk ha sentenciat a mort tant els presoners britànics Shaun Pinner i Aiden Aslin com el marroquí Braguim Saadun, combatents de l'exèrcit ucraïnès. "A l'hora d'emetre el seu veredicte, el tribunal s'ha guiat no només per les normes i les regles prescrites, sinó també pel principi inviolable de la justícia", ha dit un portaveu del tribunal. En qualsevol cas, els condemnats tenen un mes per recórrer la sentència: un dret del qual faran ús els tres combatents.

Els tres presoners van reconèixer aquest dimecres haver comès accions dirigides a la presa violenta del poder, en virtut de l'article 323 del codi penal. En temps de pau, aquest article es castiga amb vint anys de presó; en cas de guerra, la persona processada pot ser condemnada a pena de mort (d'acord amb les lleis de Donetsk). Però en cap cas van reconèixer haver participat com a mercenaris en accions militars a Ucraïna, d'acord amb l'article 430. Tanmateix, el tribunal s'ha inventat aquest dijous que els tres acusats sí que havien admès tots els càrrecs presentats a la seva contra, el que inclou operar com a mercenaris en el Donbass i dur a terme activitats terroristes. És per això que mitjans britànics com The Guardian han titllat el judici "d'espectacle" ("show", en anglès).

Convenció de Ginebra

Del combatent marroquí no hi ha gaire informació, però dels britànics sí. Així doncs, sabem que Shaun Pinner (48 anys) va ser capturat durant el setge rus de la ciutat de Mariúpol després de diferents anys com a soldat de l'exèrcit ucraïnès. Per la seva banda, Aiden Aslin (28 anys) formava part de l'exèrcit ucraïnès des del 2018 i va ser capturat a l'abril per les milícies prorusses a la mateixa ciutat de la regió de Donetsk, on encara continuen els combats entre tropes russes i ucraïneses.

A mitjans del mes d'abril, Pinner i Aslin van dirigir-se al primer ministre britànic, Boris Johnson, mitjançant un missatge difós per la televisió russa. En aquest missatge li traslladaven la petició de ser bescanviats pel polític prorús pròxim al Kremlin Víktor Medvedtxuk, detingut per alta traïció. El govern britànic i la família dels soldats van demanar a les autoritats russes un tracte digne, d'acord amb la convenció de Ginebra (el propòsit de la qual és protegir les víctimes dels conflictes armats). Però les autoritats prorusses de Donetsk semblen no haver respectat l'esmentada convenció, ja que de moment no han garantit el judici just de les persones acusades.