Com totes les guerres, la invasió russa a Ucraïna es lluita en molts fronts, un de molt important és la propaganda, dins i fora dels països afectats. Tan important és que la teva població estigui del teu costat com que recollir suports entre les files enemigues. En aquest cas, des del Kremlin s'impulsa tota mena de propaganda cap altres països com els Estats Units. L'escletxa per la qual Moscou cola la seva propagada en un dels seus majors enemics: l'extrema dreta estatunidenca

Segons informa The Guardian, la propaganda i la desinformació de Moscou adoben els discursos de l'extrema dels Estats Units. Des d'aquests grups es defensa la figura de Vladímir Putin com la d'un aliar  per defensar suport als valors tradicionals, la religió i la família en la lluita contra les idees woke.

No és pas d'estranyar, ja que un dels majors exponents de l'extrema dreta estatunidenca dels darrers anys, l'expresident Donald Trump, tenia a Putin com aliat. Trump i el seu entorn han alimentat moltes de les teories que la propaganda russa ha expandit pel món. 

Missatges directes contra col·laboració amb Ucraïna

Els Estats Units han estat i és un dels països més bel·ligerants del món les darreres dècades. Pocs conflictes no han tingut intervenció directa o indirecta d'aquesta potència. Normalment, amb petites excepcions, demòcrates i republicans han estat en cert grau d'acord amb la participació del país en guerres en pro dels seus interessos. Tanmateix, els republicans que més simpatitzen amb Trump, l'extrema dreta i les teories conspiranoiques mostren un rebuig frontal a ajudar a Ucraïna. 

Per una banda, polítics republicans d'extrema dreta com la seguidora de les teories conspiranoiques de Qannon, Marjorie Taylor Greene i els seus aliats, argumenten que el suport a Ucraïna és molt costós i posen pals a les rodes a aquestes iniciatives. 

Per altra banda, el presentador de Fox News Tucker Carlon (fins fa poc gran aliat de Trump) i el convertit en podcaster estrella de l'extrema dreta, Steve Bannon, han difós sense pudor algunes de les afirmacions més infundades que ajuden a reforçar l'agressió del Kremlin.

Divisió prèvia

L'extrema dreta estatunidenca és una porta oberta perquè la propaganda del Kremlin es viralitza als països occidentals, però per què? La resposta és molt complexa, però cal partir de què Moscou aprofita les escletxes i divisions ideològiques preexistents. El que fa és tirar gasolina a un foc conformat per polítics, periodistes i paranoics disposats a creure's que els demòcrates o la gent mal anomenada woke vol acabar amb la humanitat.

"Rússia no treu ni tan sols les seves narracions més extravagants del no-res; es basa en els ressentiments i les fissures polítiques existents", explica a The Guardian directora de polítiques de la Brookings Institution que rastreja la desinformació i la interferència estrangera, Jessica Brandt. "Així que sovint tens una mena d'harmonia: tant els missatgers del Kremlin com les figures clau dels mitjans de comunicació, cadascun pels seus propis motius, tenen interès a demanar a l'administració la seva gestió de la crisi d'Ucraïna, a amplificar la desconfiança dels mitjans de comunicació amb autoritat, en jugant amb l'escepticisme sobre els orígens de la covid i la frustració amb les mesures de mitigació del govern", sentència i afegeix que Rússia busca veus "americanes autèntiques" que promoguin aquests discursos que beneficien el Kremlin perquè siguin més creïbles. És a dir, propaganda russa amb la màscara d'estatunidenc.