Després de fer de l'ecologisme i la revolució verda una de les seves banderes electorals, l'administració de Joe Biden ha deixat el marxandatge electoral en un calaix i ha aprovat un dels projectes d'extracció petroliera més gran que mai s'han vist a l'estat d'Alaska. Es tracta del projecte Willow, aprovat per la Casa Blanca i liderat pel gegant petroler ConocoPhillips.

"No més perforacions en terres federals. No més perforacions, fins i tot en alta mar. No hi ha capacitat per a la indústria petroliera per continuar perforant", va dir Biden en un debat preelectoral dels candidats demòcrates a la CNN. Tres anys més tard, aquestes paraules se les ha endut el ben i un projecte d'extracció petroliera milionari i perillós pel ja malmès entorn d'Alaska. El projecte estarà ubicat dins de la Reserva Nacional de Petroli d'Alaska (és a dir, a les terres federals que en teoria no es perforarien), i a unes 200 milles al nord del cercle polar àrtic, un dels llocs amb més rics en biodiversitat i un dels menys explorats de tot Estats Units.

D'acord amb ConocoPhillips, el projecte podria produir 180.000 barrils de petroli al dia quan estigui al seu màxim rendiment. Així mateix, el projecte Willow crearà entre 8.000 i 17.000 milions de dòlars en ingressos a través dels impostos per al govern federal, l'estat d'Alaska i els governs locals de la zona, afirma ConocoPhillips a la seva pàgina web.

Resposta ecologista

Els grups ecologistes i molts altres ciutadans no han trigat a assenyalar la hipocresia de les paraules de l'actual president demòcrata. Però més enllà de l'ecoblanqueig electoral, assenyalen que perillós pot ser aquest projecte. L'explotació petroliera acabarà alliberant a l'aire uns 239 milions de tones mètriques de gasos d'efecte hivernacle durant els 30 anys de vida útil del projecte, segons afirmen dues desenes d'organitzacions, entre les quals "Alaska Wilderness League", en un comunicat conjunt.

A més, s'ha denunciat l'impacte que tindrà sobre els patrons migratoris dels animals i com contaminarà l'aire i l'aigua dels seus voltants. Les entitats ecologistes no descarten cap acció per tractar de frenar aquest projecte, fins i tot, demandar l'administració Biden davant de la justícia. 

Per posar la cirereta a tota aquesta crisi ecologista, l'anuncia del projecte Willow s'ha fet un dia després que mitjans locals avancessin que el Govern de Biden posarà límits a la perforació de petroli a l'oceà Àrtic i al vessant nord d'Alaska, en un aparent esforç per acontentar els grups ecologistes.