L'administració de Joe Biden ha dit prou. Els Estats Units d'Amèrica (EUA) han inclòs a la seva llista negra d'empreses amb les exportacions prohibides al seu territori la companyia israeliana NSO Group, responsable de la creació i comercialització del programari espia Pegasus, el qual ha servit per espiar activistes, defensors dels drets humans, polítics i càrrecs electes d'arreu del món. Sense anar més lluny, aquest va ser el programari utilitzat per espiar l'expresident del Parlament i actual conseller Roger Torrent i el regidor de l'Ajuntament de Barcelona Ernest Maragall

El govern estatunidenc ha justificat incloure l'empresa israeliana en aquesta llista per suposar una amenaça a la seguretat nacional. Per què? Doncs, perquè qualsevol telèfon infectat per Pegasus es converteix en la porta d'entrada per espiar tota la vida de l'usuari. Un dispositiu afectat per aquest software permet llegir tots els seus missatges, accedir a les fotografies, monitorar la seva localització i fins i tot fer servir la càmera impunement. 

"Aquestes eines han permès a governs estrangers aplicar repressió transnacional, que és la pràctica de governs autoritaris per seguir dissidents, periodistes i activistes fora de les seves fronteres per silenciar la dissidència", ha exposat el govern americà en el comunicat en què sentenciava l'empresa. Les autoritats americanes estan principalment preocupades per les actuacions d'aquest software en el seu territori, on al juliol es va destapar que el programari espia havia infectat dispositius de periodistes i activistes. 

NSO Group ha respost a la decisió dels Estats Units expressant la seva consternació, però sense donar-se per vençuts. El portaveu de la companyia ha assegurat que aquesta "treballarà per garantir que aquesta decisió es modifiqui", segons recullen diversos mitjans. 

Lluita contra l'espionatge: tres empreses més a la llista 

La companyia NSO Group no és l'única que ha caigut en aquesta envestida del govern Biden-Harris contra l'espionatge. També han caigut les empreses Computer Security Initiative Consultancy PTE (COSEINC), Positive TechnologiesCandiru. Aquesta darrera, també d'origen israelià, va ser la que va crear el programari que va espiar el president Carles Puigdemont i persones del seu entorn. El programari de Candiru es ven en paquets de pirateria com un servei a agències governamentals, segon ha confirmat Windows.

Aquest és un moviment contundent del govern demòcrata que mostra el seu compromís amb la lluita contra el ciberespionatge, la qual pot arrossegar conflictes en la política exterior nord-americana. 

Sense apuntar als Estats

En el seu comunicat, el govern de Biden ha estat extremadament curós de no implicar els països d'origen de les companyies en l'acció d'aquests. És més, el portaveu del Departament d'Estat, Ned Price, ha especificat que els EUA no prenen cap mesura contra el govern israelià, rus ni singapurès

Una moderació que ha estat rebutjada per alguns experts. "El grup NSO no hauria pogut funcionar sense el coneixement i la tolerància del govern israelià, fins i tot l'encoratjament", ha declarat David Kaye, antic relator especial de les Nacions Unides, al Washington Post. "Així que part d'això no es pot veure només com el govern dels EUA fent una declaració sobre aquesta empresa en particular; també és una declaració sobre el govern israelià, els seus controls d'exportació i la participació en la repressió transnacional", ha sentenciat. 

El diari americà assenyala que aquesta decisió obre una escletxa en les relacions entre els Estats Units i Israel, on el NSO Group és una companyia molt valorada. 

 

Imatge principal: Codi en un ordinador / Unsplash