La primera ministra de França, Elisabeth Borne, ha presentat aquest dimarts la seva dimissió al president Emmanuel Macron i aquest ha decidit rebutjar-la. L'argument del president francès per rebutjar la dimissió ha estat "perquè el Govern segueixi amb la seva tasca", segons assegura l'Agència France Presse (AFP). El nou legislatiu francès, que ha sortit de les eleccions d'aquest diumenge, estarà més dividit que mai en un sistema que prioritza les majories i obligarà a Macron a buscar suports externs per tirar endavant els seus projectes. La primera ministra, Elisabeth Borne, va considerar aquest diumenge que aquesta fragmentació "inèdita" suposa "un risc en vista dels desafiaments nacionals i internacionals" que afronta el país, però va fer una crida a governar amb "sensibilitats múltiples" per a "aconseguir l'estabilitat necessària i conduir les reformes necessàries". La cap del Govern va augurar, aquest diumenge després de conèixer els resultats, diàleg però no va anunciar un canvi de rumb, al contrari, va assenyalar que cal "amplificar i accelerar" en la ruta marcada per Macron, amb mesures de protecció contra la inflació, la plena ocupació o la transició ecològica. Borne, ha aconseguit ser elegit en la circumscripció de Calvados, a Normandia, amb un 52,3 per cent dels vots.

A França és tradició després d'unes eleccions legislatives que el primer ministre presenti la dimissió del govern; aquest enfocament equival a una legitimació del primer ministre, immediatament reelegit en el seu càrrec pel president de la república. Aquest dimarts, però, Macron ha optat per trencar la tradició i rebutjar aquesta dimissió simbòlica que es coneix com a "renúncia de cortesia". Segons AFP, no es coneixen els motius del rebuig de la renúncia, però sí que s'ha confirmat que Born reunirà a tot el Govern a primera hora de la tarda d'aquest dimarts.

Macron inicia avui una sèrie de reunions amb líders de partits polítics, que s'estendran fins demà, per buscar una solució al trencaclosques creat pel resultat de les eleccions, en les quals el Govern va perdre la seva majoria absoluta en l'Assemblea Nacional però l'oposició, gaire fraccionada, no pot presentar una alternativa. Després d'aquest resultat, dirigents del partit esquerrà La Francça Insubmisa (LFI) han demanat la dimissió de Borne, que va arribar al càrrec el passat 16 de maig. A més, alguns diputats de LFI han avançat la seva intenció de presentar una moció de censura contra el Govern, encara que la coalició d'esquerres de la qual forma part no s'ha pronunciat sobre aquesta possibilitat.

L'auge de l'extrema dreta

El president francès, Emmanuel Macron, afrontarà el seu segon mandat sense la majoria absoluta parlamentària que tenia, perduda aquest diumenge en la segona volta de les legislatives per la unió de l'esquerra, convertida en la primera força d'oposició, i per l'avenç històric de la ultradreta. Les forces coalitzades que donen suport a la política del Elisi han perdut més d'un centenar dels 350 diputats que tenien i es queden lluny dels 289 que li permetrien tirar endavant les lleis sense l'aportació d'altres grups.