El president francès, Emmanuel Macron, afrontarà el seu segon mandat sense la majoria absoluta parlamentària que tenia, perduda aquest diumenge en la segona volta de les legislatives per la unió de l'esquerra, convertida en la primera força d'oposició, i per l'avenç històric de la ultradreta. Les forces coalitzades que donen suport a la política del Elisi han perdut més d'un centenar dels 350 diputats que tenien i es queden lluny dels 289 que li permetrien tirar endavant les lleis sense l'aportació d'altres grups. Amb el 97 % dels vots escrutats i 42 escons sense assignar encara, l'aliança macronista té 222 diputats, segons les dades oficials del Ministeri de l'Interior.

La Nova Unió Popular Ecològica i Social (NUPES), liderada per l'esquerrà Jean-Luc Mélenchon i que aglutina al seu partit, La França Insubmisa, socialistes, comunistes i ecologistes, ha multiplicat per tres els parlamentaris que aquests partits van aconseguir fa cinc anys i se situa ara per ara en 116. El veterà polític, de 70 anys, tercer de les passades presidencials, ha aconseguit dos dels seus objectius, liderar l'oposició i evitar la majoria de Macron, però no el tercer, el d'aconseguir una majoria que el convertís en el nou primer ministre. Per això, el seu balanç ha estat agredolç, lluny del que auguraven els sondejos i enfosquit per l'històric resultat aconseguit per l'extrema dreta de Marine Le Pen, que ara per ara té 88 diputats a l'Assemblea Nacional. El RN supera per primera vegada el partit conservador tradicional, que cau fins als 61 diputats.

Divisió

El nou legislatiu francès estarà més dividit que mai en un sistema que prioritza les majories i obligarà Macron a buscar suports externs per tirar endavant els seus projectes. La primera ministra, Elisabeth Borne, ha considerat que aquesta fragmentació "inèdita" suposa "un risc en vista dels desafiaments nacionals i internacionals" que afronta el país, però va fer una crida a governar amb "sensibilitats múltiples" per a "aconseguir l'estabilitat necessària i conduir les reformes necessàries". La cap del Govern ha augurat diàleg però no ha anunciat un canvi de rumb, al contrari, ha assenyalat que cal "amplificar i accelerar" en la ruta marcada per Macron, amb mesures de protecció contra la inflació, la plena ocupació o la transició ecològica. Borne, ha aconseguit ser escollit en la circumscripció de Calvados, a Normandia, amb un 52,3 per cent dels vots.

Macron, obligat a negociar

Mentre que Mélenchon i Le Pen ja han assegurat que s'oposaran amb totes les seves forces al president, les mirades estan posades ara en el conservador Els Republicans. El seu líder ara per ara, Christian Jacob, que deixarà el càrrec després de l'estiu, ha assegurat que seran oposició a Macron, però algunes figures destacades del partit, com els exministres Jean-François Copé i Rachida Dati, han afirmat en declaracions televisives que poden recolzar alguns dels seus projectes. Macron, que va llançar fa cinc anys el seu moviment polític per superar els partits tradicionals, es veurà ara obligat a negociar amb ells. El president no ha aconseguit el seu objectiu històric de frenar a l'extrema dreta i, encara que molt debilitats, ha vist com la dreta tradicional i l'esquerra moderada segueixen vius.