"He donat l'ordre als òrgans de la policia i l'Exèrcit de disparar a matar sense previ avís per sufocar els disturbis", així ho ha dit el president del Kazakhstan, Kassym-Jomart Tokayev. En un discurs a la nació aquest divendres, Tokayev ha anunciat que ha donat ordre de "disparar a matar", a més ha titllat els manifestants de criminals i s'ha negat a mantenir cap mena de diàleg per apaivagar les protestes.

Després que Rússia enviés tropes a petició del Kazakhstan, el president del país ha assegurat que "l'ordre constitucional s'ha restaurat a pràcticament totes les regions", però ha avisat que les forces de seguretat continuaran actuant "fins que els militants siguin completament destruïts". Tokayev ha agraït l'ajuda del president rus Vladimir Putin. 

"La operació anterrorista continua" 

El president ha assenyalat que "els terroristes continuen destruint la propietat estatal i privada" i "utilitzen les seves armes contra dels cuitadans". "Els combatents no han deposat les armes, continuen cometent crims o es preparen per a cometre nous. Cal portar la lluita en contra d'ells fins al final. Els que no es rendeixin seran eliminats", ha advertit. 

Segons Tokáyev, les accions dels manifestants "van mostrar l'existència d'un pla precís contra les instal·lacions militars, administratives i socials", a més de "una coordinació precisa de les seves accions, una alta preparació militar i una crueltat animal". A més ha afegit que "dins dels combatents van actuar especialistes preparats per a dur a terme sabotatges ideològics".

Preocupació de la UE

Les protestes al Kazakhstan van començar el cap de setmana passat per l'augment del preu del gas dels cotxes i han derivat en una revolta contra el règim de Tokayev i l'expresident Nursultan Nazarbayev, que va dimitir el 2019, però que s'ha mantingut en el poder a l'ombra. 

Per tal d'aturar els aldarulls, les forces de seguretat han matat desenes de manifestants a la principal ciutat del país, Almaty. L'exrepública soviètica va demanar ajuda a Rússia a través de l'Organització del Tractat de la Seguretat Col·lectiva (OTSC), equiparable a l'OTAN. Segons un comunicat de l'OTSC, les "tropes per al manteniment de la pau" s'han desplegat al Kazakhstan per "estabilitzar la situació" i garantir la "protecció" d'infraestructures crítiques com l'aeroport.

La Unió Europea veu amb preocupació la intervenció russa i assegura que està disposada a ajudar per "afrontar aquesta crisi". "L'assistència militar externa porta records de situacions que cal evitar", va avisar dijous l'Alt Representant de la UE, Josep Borrell, que va demanar respecte pels drets dels civils. 

Imatge principal: desplegament de les forces de seguretat durant les protestes a Almaty / Europa Press