Un dels mitjans de comunicació de referència, el diari KP avisa la població ucraïnesa que marxar com a refugiat a Europa no és un camí gens fàcil. En concret, se centra en Alemanya i afirma que el desenllaç és acabar vivint en les mateixes condicions que una persona que ve de Síria. "El nostre interlocutor diu que els ucraïnesos no han de fer-se il·lusions que, havent evacuat a Alemanya, podran viure amb tot inclòs durant un mes però viatjar pel país, res de res". I afegeix: "Comencem amb el fet que és impossible ingressar a Alemanya amb un passaport ucraïnès, com es pot fer en creuar la frontera amb Polònia i Moldàvia. Cal un passaport biomètric. Si aquest no és el cas, haureu de sol·licitar una visa d'entrada a l'ambaixada o consolat alemany a qualsevol dels països veïns d'Ucraïna".

"No et facis il·lusions"

Aquest és el relat que donen d'una dona que viu a Alemanya des de fa anys i també és ucraïnesa. "KP ha obtingut aquestes respostes i moltes altres després de parlar amb la ucraïnesa Irina Artyushenko, que viu a Munic des de fa uns 10 anys". I aquesta és així de clara: "Als ciutadans ucraïnesos que fugen de la guerra a Alemanya i que no tenen mitjans de vida personals se'ls oferirà instal·lar-se en un camp de refugiats. El campament, el més probable és que sigui un poliesportiu convertit en habitatge, o es col·locaran lliteres en diverses files, a més, el local es dividirà en zones masculines i femenines. Alemanya va proporcionar les mateixes condicions de vida als refugiats sirians el 2014-2017".

La importància d'Alemanya

El titular del reportatge és clar: "No et facis il·lusions sobre una vida còmoda a Alemanya" i constata que sense diners, "viuràs com una persona que ve de Síria". Des del 24 de febrer que Rússia va declarar la guerra a Ucraïna, més de 2,5 milions d'ucraïnesos es van veure obligats a abandonar el país. La majoria (més d'1,5 milions de persones) dels refugiats ucraïnesos van creuar la frontera polonesa i encara hi són. Però al voltant d'una desena part dels refugiats han decidit seguir endavant. Ara, aquest diari se centra en Alemanya on més de 100.000 ucraïnesos (segons dades del passat 10 de març) van triar aquest país com a destinació final. I es pregunten, finalment, si és fàcil per als refugiats ucraïnesos adaptar-se a Alemanya, què cal saber abans de decidir evacuar Alemanya, com per exemple el tema de l'idioma; o quants diners necessites per sobreviure.