El País i La Razón fa l’efecte que s’espanten per l’amenaça de Rússia de desplegar armes nuclears a la Bàltica si Suècia i Finlàndia ingressen a l’OTAN com ja han anunciat els governs dels dos països nòrdics. Sembla que les dues portades hauran estat del gust del Kremlin —perquè fan por— però també sembla que són dues portades una mica babaues, companyes de viatge de Moscou. Vols dir que Rússia no té ja desplegades armes nuclears a la regió? N’hi ha prou amb posar a rondar per la Mar Bàltica un sol dels deu submarins nuclears, cinc de la classe Delta IV i cinc de la classe Borei, de les forces armades russes. Per fer-te la foto sencera, el Bulletin of Atomic Scientists calcula que, a principis de 2022, Rússia tenia un estoc d'aproximadament 4.477 ogives nuclears si se sumen les assignades a llançadors estratègics de llarg abast i les de les forces nuclears tàctiques de menor abast. D’aquest total estan desplegades unes 1.588 ogives estratègiques: 812 míssils balístics terrestres, 576 míssils balístics en submarins i 200 a les bases de bombarders pesants. Quina diferència hi fa l'amenaça d'ahir?

Mentre els diaris s’entretenen amb el papu nuclear rus, es troba a faltar més presència de l’esfondrament del Moscou, el vaixell insígnia de la flota russa del Mar Negre, un creuer missilístic de 12.000 tones i més de 500 tripulants, encalçat per dos míssils Neptune llançats des del port d’Odessa, segons el que se sap a l’hora d’escriure això. És el vaixell de guerra més gran enfonsat des del final de la Segona Guerra Mundial. És notable, encara més si consideres que Ucraïna, pròpiament, no té Armada, que el vaixell originalment es deia Slava (com a Slava Ukraini!, Glòria a Ucraïna!) i es va construir a les drassanes de Mykolaiv a… Ucraïna. No mereixia aquest fet més primera pàgina?

És remarcable també com El Mundo ja comença a donar espai a les justificacions dels comissionistes de les mascaretes de Madrid. Avui té en portada dues peces sobre el cas. En una entrevista a Luis Medina, un dels comissionistes, i titula per una declaració d’aquest senyor justificant el milió d’euros que es va endur del seu negoci amb l’Ajuntament de Madrid. En una altra destaca una rèplica del alcalde de la capital espanyola, un clàssic: Hi ha “una cacera” contra ell. Sort que La Vanguardia ahir dijous ens explicava que el mateix Almeida havia parlat amb els comissionistes mentre es feia l’operació. Sort que El País, avui, entra al detall en el “enganys i descontrol” dels tràfecs entre els intermediaris i les autoritats municipals. El Mundo comença avui a emmerdar el camp perquè acabi tot en el territori de la discussió partidària i no en el dels fets comprovats i en si són o no delicte. Aquest cas no va de si es vol atacar l’alcalde del PP o si hi ha interessos polítics al darrere, sinó d’esbrinar com es va fer l’operació i si els que l’han munyida han comés algun il·lícit penal, siguin del PP o de la penya de bitlles de Navalcarnero.

(Avui no es publiquen diaris impresos a Catalunya)

EP

El País

LR

La Razón

EM

El Mundo

ABC

ABC