El viceprimer ministre polonès, Jaroslaw Kaczynski, cap del partit Dret i Justícia (PiS), ha reconegut que l'executiu del país va adquirir el programari d'espionatge Pegasus, que ha estat motiu de polèmica en diversos Estats, com l'espanyol, per espiar rivals polítics.

El programari està comercialitzat per l'empresa israeliana NSO Group, que només la ven a governs o organitzacions governamentals amb l'objectiu de combatre "el crim, el terrorisme i la corrupció". Però en nombrosos casos han aparegut casos d'espionatge a polítics crítics amb els governs.

Mecanismes de xifrat

 

"Seria dolent que els serveis polonesos no tinguessin aquesta mena d'eina", ha argumentat Kaczynski. Preguntat sobre si el govern utilitza el programari per espiar l'oposició, el viceprimer ministre ho ha negat i ha assegurat que es fa servir "per lluitar contra el crim i la corrupció en molts països". Ha insistit que l'ús està controlat per un jutjat i per la fiscalia, segons informa Le Monde. Kaczynski ha explicat que l'ús d'aquest programari espia s'ha adoptat en resposta al creixent ús de mecanismes de xifrat, que ha inutilitzat les tecnologies d'espionatge anteriors. 

Interceptacions a Polònia

 

El cas, però, és que el reconeixement de la compra del programari ha coincidit amb el fet que Associated Press i Citizen Lab, un grup de vigilància cibernètica de la Universitat de Toronto, van descobrir al desembre que els telèfons de tres crítics amb el govern polonès van ser interceptats amb el programa Pegasus.

Amnistia Internacional va concretar dijous que el mòbil del senador polonès Krzysztof Brejza va ser hackejat diverses vegades el 2019 quan dirigia la campanya electoral parlamentària de l'oposició.

Uns missatges de text robats del telèfon de Brejza van ser manipulats i transmesos per la televisió de Polònia, enmig de la batalla electoral, que el partit populista va guanyar per poc. Brejza sosté que les eleccions van ser injustes, perquè el partit governant hauria tingut accés als plans tàctics de la seva campanya.

Polònia manté un dur contenciós amb la UE, a causa de la degradació del seu estat de Dret. La Comissió Europea li va obrir al desembre un procediment d'infracció per dues recents sentències del seu Tribunal Constitucional que, segons Brussel·les, "desafien expressament la primacia del dret comunitari". En concret, la Comissió va iniciar el procediment per dues sentències del màxim òrgan judicial polonès que qüestionaven el caràcter vinculant de les decisions del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). "El que esperem és una solució en línia amb la llei de la UE i el respecte de la primacia de la llei UE", va dir el comissari d'Economia, Paolo Gentiloni, en una roda de premsa en la qual va anunciar la decisió de l'Executiu comunitari.

Una de les dues sentències és la del mes d'octubre passat en la qual va considerar inconstitucional, i per tant sense efectes en el dret polonès, la interpretació del TJUE de l'article 19.1 dels tractats europeus, que diu que un tribunal nacional pot sol·licitar la revisió de la legalitat del procediment per a la designació d'un jutge.