La policia de Berlín està investigant el president de l'Autoritat Palestina, Mahmoud Abbas, per banalitzar l'Holocaust en unes polèmiques declaracions efectuades dimarts a Alemanya, cosa que està prohibida per la llei d'aquest país. En concret, les forces policials estudien si Abbas va cometre un delicte d'incitació a l'odi. Un portaveu policial ha confirmat que han presentat una denúncia penal davant la policia de seguretat de l'Estat per "relativitzar l'Holocaust" en unes declaracions efectuades a la Cancelleria alemanya, i a partir d'aquí el cas podria ser enviat a la fiscalia de Berlín. Si el cas arriba efectivament a la fiscalia, s'obrirà un procediment judicial.

Abbas (Fatah) va fer les incendiàries declaracions acusant el govern d'Israel d'haver comès "50 holocausts" contra els palestins, en una roda de premsa conjunta amb el canceller alemany, Olaf Scholz. Després que un periodista li va preguntar si es disculparia per la massacre de l'equip olímpic israelià en mans del grup terrorista palestí Setembre Negre el 1972 a Munic, Abbas s'hi va negar i va deixar anar: "Si voleu repassar el passat, endavant. Tinc 50 massacres que Israel va cometre... 50 massacres, 50 matances... 50 holocausts". Abbas va fer les declaracions percutants en un moment que comença a haver-hi moviments a Fatah per encarar el seu relleu, i alhora quan s'han detectat intents d'implantació dels grups integristes de Hamàs i la Gihad Islàmica a Cisjordània (Judea i Samària per als jueus). Les declaracions haurien donat popularitat al president de l'Autoritat Palestina en un moment d'hores baixes, perquè aquesta ha estat la seva rebuda a Ramal·lah.

Però un jueu alemany, Mike Delberg, va presentar una denúncia per aquestes declaracions i per això ara la policia ho investiga. "Soc un alemany jueu i soc net de supervivents de l'Holocaust. Un avi va lluitar al front contra la Wehrmacht", va escriure Delberg a la denúncia. "Amb les seves declaracions, Mahmoud Abbas ha restat importància al moment més terrible de la història del nostre país i de la història de la meva família i de la meva comunitat religiosa", va afegir.

ca3d675a51fb126a9552614a5268287637f1c462w
Mahmoud Abbas i Olaf Scholz durant la roda de premsa de dimarts a la cancelleria     Foto.EFE

L'afer ha tingut un gran impacte a Alemanya, on la rememoració de l'Holocaust és molt sensible. El gabinet de Scholz ha convocat el cap de la missió diplomàtica palestina a Berlín per protestar pels comentaris d'Abbas, efectuats al costat de Scholz. A més, el canceller alemany va trucar ahir dijous al primer ministre israelià, Yair Lapid, per condemnar personalment les declaracions del dirigent àrab. Des de la comunitat jueva han acusat el canceller de no haver replicat Abbas a la mateixa roda de premsa, i d'haver reaccionat amb molt retard.

Abbas no ha convocat eleccions des de fa 16 anys, quan va accedir al poder, davant el risc de perdre-les davant de Hamàs. I a Gaza, aquest grup tampoc no convoca eleccions.