François Hollande no ha tingut un bon dia de la Bastilla, cita marcada al calendari francès com el dia nacional del país. Al president francès se li complica la reelecció de cara a les eleccions de l'any que ve, tant per l'affaire del sou del seu perruquer, que ha causat un gran estupor en l'opinió pública (cobra 9.895€ al mes), com també per la disputa del seu ministre d'Economia, Emmanuel Macron, que s'ha postulat aquests dies per liderar l'Elisi i disputar-lo a ell mateix i a Manuel Valls. 

"He disminuït el pressupost de l'Elisi de 109 milions a 100 milions, he abaixat el meu salari i he reduït un 10% els efectius d'aquesta casa, i em vénen a buscar per això?". Aquesta ha sigut la resposta del president francès quan un dels periodistes de la televisió pública del país li ha preguntat si creia normal que els contribuents paguessin tan car el perruquer de l'Estat. L'entrevista s'havia fet amb motiu del 14 de juliol, dia nacional de França. 

Un perruquer de 9.895 euros al mes

La polèmica del perruquer va començar aquest dimarts a la nit quan el setmanari Le Canard Enchainé va publicar que aquest cobra fins a 9.895 euros al mes. Uns diners que guanya d'ençà que va ser escollit l'any 2012, un dels anys més durs de la crisi i quan les retallades s'imposaven a França i arreu del continent. L'Elisi va justificar aquest sou al·legant que treballa "24 hores al dia", que acompanya Hollande als seus desplaçaments i que està al seu servei sempre que li sigui requerit.

Tot i això, la seva ex dona Valerie Trierweiler ha volgut ajudar-lo a defugir la polèmica, sorprenentment, i ha assegurat que Hollande no sabia el sou del seu perruquer, i ha dit que pot donar fe del "seu enuig quan va saber-ho més tard".

Macron planta cara

L'altre gran front de controvèrsia al voltant del president francès és la crisi oberta pel seu ministre d'Economia, Emmanuel Macron, que dimarts es va postular com a alternativa al president Hollande i a Valls per dirigir l'Elisi. En un míting del seu moviment creat a l'abril, En Marche!, al marge del Partit Socialista, Marcon es va presentar com a alternativa i va desafiar els líders socialistes. 

Hollande ja ha apujat el to i ha intentat tallar de soca-rel el conflicte amenaçant Macron que si segueix amb el seu objectiu se l'expulsarà del govern. En la mateixa entrevista a la televisió pública francesa, Hollande ha provat d'advertir Macron dient que hi ha "dues regles" que ha de respectar per seguir en el Govern, "la solidaritat i l'esperit d'equip" i també el seu lliurament a temps complet a la cartera que té encomanada fins al final, i això sense que prevalgui l'ambició personal "i encara menys presidencial". "Respectar aquestes regles és quedar-se al Govern, no respectar-les no és quedar-se", ha avisat.

Reforma laboral

Aquests són els fronts oberts més recents a la política francesa, però la impopularitat d'Hollande ja ve de lluny. De fet, aquests últims mesos ha tingut greus conflictes al carrer per la nova llei de la reforma laboral que pretén aprovar de manera definitiva la setmana que ve. En l'entrevista d'aquest dijous, Hollande també ha defensat aquesta reforma, on ha fet un repàs dels canvis que ha impulsat amb la vista molt posada, tot i que sense fer-ho explícit, a repetir candidatura de cara al 2017.