El triomf de l'advocat Alberto Fernández, de 60 anys, en les eleccions d'aquest diumenge torna el peronisme al poder a l'Argentina en un moment en què el país viu una greu crisi econòmica i de convulsió a Amèrica Llatina.

Amb el 96,99 % del vot escrutat, Fernández, del Frente de Todos, es va imposar amb el 48,10 % dels sufragis davant del president Maurici Macri, que va obtenir un 40,36 %, la qual cosa suposa un avantatge de gairebé 8 punts, molt menor que la que pronosticaven les enquestes.

Fernández agafarà les regnes del poder el proper 10 de desembre sense necessitat d'una segona volta en haver aconseguit superar el 45% dels vots.

Macri felicita el president electe

Després de conèixer els resultats, Macri va felicitar el president electe i el va convidar a esmorzar aquest dilluns a la Casa Rosada per començar un "període de transició ordenada, que porti tranquil·litat a tots els argentins".

Macri, que va confiar fins a l'últim moment a forçar una segona volta en els comicis, va avançar que la seva formació política exercirà una "oposició sana, constructiva i responsable".

En un multitudinari acte al búnquer del Frente de Todos al crit d'"Alberto, president, Alberto, president," Fernández va afirmar que es reunirà aquest dilluns amb el president per parlar de la transició política i va prometre "col·laborar" perquè l'únic que el preocupa és que "els argentins deixin de patir una vegada per sempre".

Reconstruir el país

No obstant això, Fernández també li va demanar al Govern de Macri que sigui conscient del que deixa i ajudi a reconstruir el país de "les cendres que han deixat".

Després de conèixer-se els resultats de les eleccions i davant del grau d'incertesa als mercats, el Banc Central argentí va anunciar aquest diumenge que endurirà les restriccions canviàries que va començar a aplicar el mes passat i imposarà un nou límit a la compra mensual de dòlars, que serà de 200 per a les transaccions bancàries i de 100 en efectiu.

Les mesures, que seran detallades aquest dilluns en una roda de premsa, tindran vigència fins al desembre i suposen una significativa reducció al límit de 10.000 dòlars mensuals que Macri havia anunciat a començaments de setembre, pocs dies després que el triomf de l'oposició en les eleccions primàries provoqués un terratrèmol financer.

Alta volatilitat

Els mercats van operar la setmana passada amb alta volatilitat i creixent incertesa sobre el rumb que prendrà l'economia i per les dificultats per pagar el deute i en els últims dies el dòlar va tornar a pujar i aquest divendres va tancar a un valor rècord de 65 pesos per dòlar.

Els resultats de les eleccions que han donat el triomf a Fernández són fruit d'un procés d'unitat del peronisme, que estava molt dividit després de la derrota que va patir el 2015, i confirmen la polarització política a l'Argentina.

argentina eleccions efe

Per aconseguir guanyar aquests comicis, com finalment ha succeït, Cristina Fernández, qui afronta diverses causes judicials per presumpta corrupció durant el seu govern, va cedir la candidatura presidencial a Alberto Fernández, cap de gabinet durant tot el govern del seu espòs i antecessor, Néstor Kirchner (2003-2007), així com durant els primers mesos del seu primer mandat.

"Això que ha succeït a l'Argentina, que veiem que ha succeït en la germana República de Xile, que va passar també fa poc temps a l'Equador, ens ha d'obrir el cap, no només als dirigents polítics, sinó a tots els dirigents socials, empresarials, de la inviabilitat de models polítics i econòmics basats en l'ajustament permanent", va dir l'electa vicepresidenta en un acte davant de milers de seguidors a Buenos Aires.

Milers de simpatitzants

Durant la celebració del seu triomf davant de milers de simpatitzants, els Fernández també van reconèixer Evo Morales com a mandatari reelegit a Bolívia i van reclamar la llibertat de l'expresident brasiler Luiz Inácio Lula da Silva.

El president electe també va tenir paraules de record per al mort expresident Nestor Kirchner (2003-2007), de la mort del qual es compleixen avui nou anys.

Malgrat la derrota que ha patit Macri en aquests comicis, el fet d'haver aconseguit superar àmpliament el percentatge de vots que va obtenir en les eleccions primàries i que la victòria de Fernández no hagi estat aclaparadora, li permetran mantenir una oposició firmi.

L'oficialisme va aconseguir la victòria en el govern de la capital de la mà d'Horacio Rodríguez Larreta, però va perdre el de la província de Buenos Aires, el districte electoral més gran del país, on es va imposar el candidat peronista Axel Kicillof, ministre d'Economia argentí durant el govern de Cristina Fernández.