Després d’anys de disputes i tensions a la frontera entre la Xina i l’Índia, aquest dilluns la cosa va anar una mica més enllà. Almenys, 20 soldats indis van morir a la vall de Galwan, prop de Aksai Chin, una àrea controlada per la Xina i que reclamen tots dos països.

Ambdues parts s’han acusat mútuament de creuar la frontera que s’estén per tota la vall. Les informacions són encara força confuses i no sembla que cap dels dos països tingui intenció d’aclarir-les. “Des del punt de vista xinès, no tenim cap informació, el que se sap prové de l’Índia”, explica el professor en història i cultura de la Xina moderna i contemporània de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) Manel Ollé. “Els xinesos no acostumen a comunicar les seves baixes”.

Aksai Chin captura de google

Captura de Google de Maps

Aksai Chin, l’àrea disputada, la reclama la Xina com a part de Xinjiang i l’Índia, com a part de Ladakh. És una zona situada a 4.200 metres, a l’Himàlaia i on fa fred tot l’any. Vist d'aquesta manera, pot semblar que és difícil d'entendre per què una zona remota pot tenir tant d'interès entre dos països. Aleshores, doncs, per què hi ha conflicte?

La línia imaginària que hi ha ara va sorgir de la guerra fronterera del 1962 que va provocar desacords territorials. Però la cosa ve encara de més lluny. L’Himàlaia ha estat zona de conflicte des del 1800 entre Rússia, Gran Bretanya i la Xina. Aksai Chin forma part, a més, de la zona del Caixmir, zona disputada entre els dos països i el Pakistan.  

“No interessa ni a uns ni a altres que el nacionalisme escali”, detalla. “A la Xina no li convé amb el context econòmic actual”. El professor recorda que tots dos països es necessiten econòmicament encara que, al mateix temps, són dos enemics estratègics.

Per tant, tot i que les tensions verbals han acabat amb la mort de soldats indis, “sembla previsible que totes dues parts intentaran que la cosa no vagi a més”. D’aquesta manera, Ollé recorda que no hi ha hagut més moviment de tropes del que és habitual després de l’incident.

Una solució diplomàtica

La mort dels soldats indis ha fet que hi haguessin algunes protestes a Bombai contra el govern xinès. Pel que fa als dos governs, els ministres d’exteriors d’ambdós països han mantingut aquesta setmana una conversa telefònica amb la intenció de sortir de la crisi, la pitjor en 45 anys, de manera “responsable” i sense que cap de les dues parts faci res que pugui “escalar la situació”.

La intenció, sembla, seria garantir “la pau i la tranquil·litat”, segons expressava en un comunicat el govern indi.