Un vaixell de l'armada espanyola va fer seguiment la setmana passada a un submarí rus que va entrar en aigües espanyoles. Concretament, el patruller de l'Armada Sentinella, amb base en Ferrol (la Corunya), va realitzar la setmana passada un seguiment a un submarí rus procedent del mar Bàltic que havia entrat a aigües territorials espanyoles. Segons l'Estat Major de la Defensa (EMAD), el passat dia 11 el Sentinella es va endinsar al mar, rumb al límit nord de la zona econòmica exclusiva espanyola, per fer un seguiment d'un submarí rus que havia vulnerat els límits de les aigües internacionals. Aquesta embarcació va ser seguida pel Sentinella des de la nit del dia 12 fins que va abandonar la zona d'interès nacional.

Va ser el mateix dia 12 de desembre quan la fragata francesa FS Auvergne va cedir l'escorta al Sentinella per continuar amb el seguiment del submarí rus. Després de dos dies de trànsit amb dures condicions meteorològiques, va ser la matinada del dia 14, a la frontera marítima amb Portugal, quan el patruller de l'Armada va cedir el seguiment del submarí als portuguesos i va tornar a Ferrol.

Amb una dotació aproximada de 40 persones, el patruller Sentinella forma part del Comandament de les Unitats de la Força d'Acció Marítima de Ferrol. La principal missió del vaixell comprèn operacions de vigilància i seguretat marítima en els espais de sobirania i interès nacional espanyols, tal com recorda l'EMAD. Així mateix, és habitual el seu suport a altres organismes de l'Estat en la lluita contra la immigració il·legal, el narcotràfic i altres activitats delictives. El vaixell està preparat per efectuar operacions d'interdicció marítima (visita, registre i, si és el cas, captura de vaixells) i prestar auxili, rescat i assistència a alta mar en el cas que sigui necessari.

Putin descarta un enfrontament directe amb l'OTAN, però critica la incorporació de Finlàndia

El president rus, Vladímir Putin, ha rebutjat de manera contundent la possibilitat que Rússia tingui intencions d'atacar o enfrontar-se directament amb l'OTAN, tot i haver assegurat que mantindrà la guerra a Ucraïna. En la seva primera roda de premsa des de l'inici del conflicte, Putin ha qualificat les afirmacions de Joe Biden, president dels Estats Units, com a "ximpleries". Biden havia expressat la seva preocupació al Congrés estatunidenc sobre un potencial avanç rus a Ucraïna, argumentant que això podria portar a un enfrontament directe amb les forces estatunidenques a Europa. En relació amb Finlàndia, recentment incorporada a l'OTAN, Putin ha advertit sobre possibles problemes en les relacions bilaterals. Ha anunciat la creació del districte militar de Leningrad al nord-oest, reforçant el flanc nord-oest de Rússia, i ha criticat la decisió de Finlàndia d'unir-se a l'OTAN, lamentant la ruptura de les bones relacions que existien entre ambdós països.