L'Eurocambra estudia mesures de contenció després de l'esclat de l'escàndol de corrupció 'Qatargate'. D'una banda, el Parlament Europeu ja ha acordat suspendre la tramitació de tots els 'dossiers' legislatius relacionats amb Qatar i les visites planejades al país. Per un altre, planteja impedir l'accés de "representants dels interessos qatarians" a la institució fins que la investigació sobre el presumpte cas de suborns, que de moment ja li ha costat el càrrec a la vicepresidenta de la cambra, es resolgui. Aquests són alguns dels compromisos negociats pels eurodiputats per a la resolució sobre l'escàndol de corrupció que ha esquitxat la institució, un text que es votarà aquest dijous. D'altra banda, el grup 'Amics de Qatar', presidida per l'eurodiputat de Ciutadans José Ramón Bauzá, ha cessat per complet la seva activitat "fins que s'arribi al fons de l'assumpte".

Vetar els representants de Qatar

La suspensió de la tramitació legislativa de tots els assumptes que tinguin a veure amb Qatar, en concret l'exempció de visats a qatarians que ja ha quedat congelada, i de les visites, com la que havia de tenir lloc la pròxima setmana a aquest país i que ara es limitarà només a l'Aràbia Saudita, és la promesa més pràctica que recull l'esborrany de la resolució. Alguns grups com l'Esquerra, no obstant això, intentaran introduir aquest dijous esmenes per esmentar les investigacions -que revelen alguns mitjans, però no han estat confirmades per la justícia- sobre el presumpte paper del Marroc en una trama similar.

Reclamen una comissió d'investigació interna

El text recalca la "seriosa preocupació" de la institució per les al·legacions de corrupció, blanqueig de diners i participació en una organització criminal que s'atribueixen a eurodiputats, exeurodiputats i personal de l'Eurocambra i denuncia així mateix els "presumptes intents de Qatar d'influir a través d'actes de corrupció". "La gravetat i magnitud de les investigacions requereixen que el Parlament Europeu i les institucions reaccionin amb unitat inequívoca i determinació", recalquen els diputats, que demanen que es creï una comissió especial per revelar les deficiències en les normes internes del Parlament d'integritat i transparència i fer propostes de reforma. A més, una vegada acabi la investigació judicial, reclamen crear una comissió d'investigació interna sobre aquest cas concret per "investigar casos de corrupció i accions impròpies de tercers països que busquen comprar influència en el Parlament Europeu".