La Cambra dels Comuns del Parlament britànic ha rebutjat aquest divendres per tercera vegada el tractat de sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) acordat amb Brussel·les, el dia en què el país tenia previst haver materialitzat deixar de formar part de la Unió.

​Per 286 vots a favor i 344 en contra, la cambra baixa va refusar donar llum verda al text sobre els termes de la retirada, al terme d'una jornada parlamentària en què no es va sotmetre a votació la declaració política que acompanya a aquest document. Una vegada cantats els vots, la primera ministra May, ha assegurat que aquest resultat té "greus" conseqüències i va admetre que tem que la cambra hagi arribat al "límit del procés".

Amb aquest rebuig, el govern britànic no podrà prorrogar el Brexit al 22 de maig, com esperava, i la nova data per a la desconnexió ha quedat fixada en el 12 d'abril, quan el Regne Unit haurà de presentar noves propostes i sol·licitar una pròrroga més prolongada o sortir del bloc europeu sense cap acord. Alhora, Mayha avisat que, amb aquest resultat, és gairebé segur que el país haurà de prendre part en les eleccions europees del pròxim mes de maig. Abans que finalitzés el recompte, May ha admès que el no poder materialitzar el Brexit aquest divendres, la data original, suposa per a ella una pena "profundament personal".

Els Comuns van votar el tractat que fixa els termes de la sortida britànica però no la declaració política que l'acompanya i que estableix, en termes generals, els objectius de la futura relació entre Londres i Brussel·les després del Brexit.

Està previst que els diputats tinguin el dilluns una jornada de "vots indicatius" en la cambra baixa per a conèixer les possibles opcions sobre el Brexit que comptin amb consens.

Possibles escenaris

Després del tercer rebuig a l'acord de May pel Brexit s'obren tres possibles escenaris pel Regne Unit. En primer lloc, forçar una sortida sense acord, que si tot segueix com fins ara es materialitzarà d'aquí a dues setmanes, el pròxim 12 d'abril. 

En segon lloc, encara es pot demanar una segona extensió del termini, que aniria més enllà del mes de maig, i que obligaria al país a presentar-se a les eleccions europees i renegociar l'acord amb la Unió. I en tercer lloc, el Regne Unit encara podria revocar l'article 50 per frenar, unilateralment, el Brexit i per tant també obligaria als britànics a presentar-se als comicis del pròxim 26 de maig, sense una data de sortida de la UE.