El Papa Francesc ha fet aquest Diumenge de Resurrecció cinc peticions comprometedores als líders mundials perquè l'erradicació de la pandèmia sigui l'arrencada d'un millor ordre mundial. Ha demanat que "es relaxin les sancions internacionals als països afectats", perquè "els impedeixen d'oferir als seus propis ciutadans ajuda adequada". També reduir i fins i tot condonar el deute extern "que pesa sobre els pressupostos dels països més pobres". En tercer lloc, acabar totes les guerres i posar fi al comerç d'armes: "No és moment de fabricar i vendre armes, esmerçant molts diners que podrien servir per tenir cura de persones i salvar vides."

Finalment, en al·lusió al pla d'ajuts i reconstrucció econòmica que debaten els membres de la Unió Europea, ha demanat unitat i rebuig dels egoismes: "Que no es perdi l'ocasió per demostrar, un cop més, la solidaritat, fins i tot amb solucions innovadores. És l'única alternativa a l'egoisme dels interessos particulars".

Francesc s'ha dirigit al món des de la Basílica de San Pere, completament buida, on ha celebrat la missa de Diumenge de Resurrecció. Tot seguit, ha resat pel món sencer i ha impartit la benedicció Urbi Et Orbi.

"Privar d'afectes"

A l'homilia, ha convidat a mirar al Crist ressuscitat "perquè guareixi les ferides de la humanitat desolada". Ha tingut presents els malalts, els morts i les seves famílies. Per a ells ha demanat "que el Senyor de la vida aculli al seu regne els difunts, i doni consol i esperança als qui encara travessen la prova, especialment als ancians i als que estan sols".

També ha recordat el personal sanitari, les autoritats i tots els que treballen en serveis essencials.

Ha enumerat les dificultats d'aquests moments de pandèmia: dol, sofriments físics i problemes econòmics. "Aquesta malaltia no només ens priva dels afectes, sinó també de la possibilitat de recórrer en persona al consol que brolla dels sagraments, especialment de l'Eucaristia i la Reconciliació."

No és una fórmula màgica

En aquest ambient, ha recordat el motiu de la festa; la Resurrecció del Crist. "No es tracta d'una fórmula màgica que fa desaparèixer els problemes. No, no és això la resurrecció del Crist, sinó la victòria de l'amor sobre l'arrel del mal, una victòria que no passa per sobre del sofriment i la mort, sinó que els traspassa, obrint un camí en l'abisme, transformant el mal en bé, signe distintiu del poder de Déu", ha dit.

El Papa ha al·ludit als qui prenen decisions polítiques, als que ha convidat a buscar el bé comú "per permetre que tots puguin tenir una vida digna i afavorir, quan les circumstàncies ho permetin, la represa de les activitats quotidianes".

També ha recordat que no és temps per a la indiferència ni per a l'egoisme, sinó per actuar en favor dels més febles: "El món sencer pateix i ha d'afrontar plegat la pandèmia. Que Jesús ressuscitat concedeixi esperança a tots els pobres, a qui viuen a les perifèries, als presos i als que no tenen llar. Que aquests germans i germanes més dèbils no se sentin sols".

Ha finalitzat el seu missatge dient: "Les paraules que realment volem escoltar en aquests temps no són indiferència, egoisme, divisió i oblit. Volem suprimir-les per sempre! Aquestes paraules sembla que prevalen quan en nosaltres triomfa la por i la mort; és a dir, quan no deixem que sigui el Senyor Jesús que triomfi al nostre cor i en la nostra vida".