El Kremlin ha qualificat de "decisió sense precedents" i "il·legal" la de Lituània de bloquejar parcialment el trànsit de mercaderies cap a l'enclavament bàltic de Kaliningrad, i ha assenyalat que estudia la possible resposta de Rússia. "És una decisió sense precedents, una violació total. Entenem que això està vinculat a la corresponent decisió de la Unió Europea d'estendre les sancions al trànsit (de mercaderies). Considerem això il·legal", va afirmar en la roda de premsa diària el portaveu de la Presidència, Dmitri Peskov.

Preguntat sobre si considerava aquesta decisió un bloqueig d'aquesta regió, el representant del Kremlin va respondre afirmativament. Kaliningrad, antiga Königsberg, és un enclavament que està separat de la resta de Rússia i té frontera amb dos països de la UE i de l'OTAN, Lituània i Polònia. Les autoritats lituanes van prendre la decisió de restringir dissabte el trànsit ferroviari a través del seu territori en direcció a Kaliningrad, com a part de les sancions imposades a Rússia per la campanya militar a Ucraïna.

kaliningrad unsplash
Un vaixell a Kaliningrad / Unsplash

Intent d'escanyar la regió?

El governador de Kaliningrad, Anton Alijanov, creu que les càrregues bloquejades constitueixen un 40-50% del total de les importacions totals del territori. Així, Alijanov ha admès que les autoritats lituanes van informar el servei de ferrocarrils de Kaliningrad sobre la seva decisió, que va entrar oficialment en vigor la mitjanit de divendres a dissabte.

El governador ha explicat que el bloqueig del trànsit afectarà "una gran llista de productes" que estan inclosos a les sancions europees per la campanya militar russa a Ucraïna. Entre aquestes mercaderies sancionades, hi figurarien el ciment i els metalls. També ha considerat que el trànsit és un "assumpte humanitari", ja que el seu bloqueig "és un intent d'estrangular econòmicament la regió".

Putin renya al governador de Kaliningrad

Fa un mes el president rus, Vladímir Putin, va renyar Alijanov per culpar l'operació militar especial russa a Ucraïna dels problemes de Kaliningrad. A la seva conferència de premsa, el portaveu del Kremlin es va abstenir de qualificar tant positivament com negativament la gestió de les autoritats locals davant el bloqueig dels subministraments.

Divendres, en el marc del Fòrum Econòmic Internacional de Sant Petersburg, Putin va assegurar que les sancions no han aconseguit posar de genolls l'economia nacional, que patirà probablement aquest any la contracció més gran des del 1994, segons el Banc Central de Rússia.

marcado frutas unsplash
Mercat de fruites i verdures / Unsplash

Els preus, a l'alça

Els preus a la regió ja fa setmanes que pugen. Segons ha pogut saber ElNacional.cat, abans de la guerra un paquet de sucre costava uns 50 rubles, ara ja s'han enfilat els preus fins als 90 (dels 0,85 euros als 1,53 euros). Els ous també han pujat de preu, dels 60 als 90 rubles (d'1,02 als 1,53 euros). El pa ha passat de costar 35 rubles als 45 (0,59 euros als 0,76) i el blat sarraí també ha patit una pujada brutal dels 70 rubles als 120 (1,19 euros als 2,04 euros). On es noten també molts canvis de preus és a la fruita i verdura. Les patates han passat dels 50 als 90 rubles (0,85 euros als 1,53). Els tomàquets, per exemple, han passat de costar 100 rubles a 250 (és a dir, d'1,70 euros als 4,24). Les bananes han passat dels 90 als 150 rubles (1,53 als 2,54 euros) i les cebes han passat dels 40 rubles als 80 (0,68 euros als 1,36).

El que sí que ha pujat moltíssim de preu és el paper d'oficina. Si abans de la guerra el preu era d'uns 200 rubles, ara val 1.400 rubles. És a dir, dels 3,39 euros que costava abans, ara costa 23,74 euros. 

 

Imatge principal: Kaliningrad / Unsplash